Volledig scherm
Restaurant 't Zusje aan het Willemsplein. © Berrie van Helden

Eigenaar restaurant ’t Zusje mag de foto's vermeende insluiper op internet zetten

ARNHEM - De eigenaar van restaurant ’t Zusje in Arnhem mocht de foto's van de man die volgens hem de kluis heeft weggenomen gewoon op Facebook zetten. Volgens Henny Sackers, hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is dat niet verboden. 

Alleen als blijkt dat de man wiens foto via Facebook is verspreid niet de insluiper is geweest, dan heeft hij volgens Sackers een groot probleem. 

Eigenaar Robbie van der Lugt van ‘t Zusje was woest op de man die op klaarlichte dag, ruim twee weken geleden, de kluis uit zijn restaurant wegnam. Daarin bevond zich voor een bedrag aan 10.000 euro aan cadeaubonnen en 700 euro cash.

Internet

Maandagavond zette hij de haarscherpe foto van de verdachte op zijn eigen Facebookpagina. Binnen een paar uur werd de man al diverse keren herkend. Vervolgens haalde Van der Lugt de foto weer offline. Dat heeft volgens Sackers geen zin. ,,De foto‘s zijn tot in lengte van jaren op internet te zien.’’

Van der Lugt legde het advies van de politie naast zich neer. Hij zou het onderzoek frustreren door de foto's op sociale media te plaatsen. ,,Van dat argument ben ik niet zo onder de indruk als dit al zo snel tot hits leidt. Maar het is wel waar dat aan zo’n actie risico’s kleven”, zegt Sackers.

Schandpaal

Als de man op de foto niet de verdacht blijkt te zijn kan Van der Lugt voor smaad en laster worden aangeklaagd. Ook kan het feit dat de verdachte via Facebook publiekelijk aan de schandpaal is genageld bij een eventuele veroordeling tot strafvermindering leiden, stelt Sackers. ,,Stel hij krijgt twee jaar dan zouden daar vier weken van af kunnen worden getrokken. Of een eventuele geldboete wordt verminderd.”

Het is ook denkbaar dat de verdachte de eigenaar aanklaagt voor smaad als hij inderdaad degene is die op het foto prijkt die door de camera is gemaakt. ,,In theorie is dat mogelijk, maar de kans op succes is nihil. Bovendien vraag ik me af of de verdachte daartoe overgaat. Hij heeft wel iets anders aan zijn hoofd.”

Quote

Als dit mij nog een keer overkomt, zet ik de foto direct op internet.

Robbie van der Lugt, Eigenaar restaurant 't Zusje

Onschuldig

De politie is niet blij met de actie van Van der Lugt. ,,Ze mag dan dit effect hebben maar voor de wet ben je op dit moment onschuldig. Terwijl je als schuldige wordt neergezet.”

Van der Lugt zelf heeft geen spijt van zijn actie. ,,Als dit mij nog een keer overkomt, zet de ik foto direct op internet. Ik wacht geen seconde. Nu moet ik maar afwachten of ik nog iets terugzie van het geld en de cadeaubonnen.”

Volgens Van der Lugt is de verdachte tweemaal herkend. De informatie is doorgespeeld aan de politie. ,,Ik hoop dat ze de man snel oppakken. Hoe sneller hij van de straat is, hoe beter.”

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.