Volledig scherm
De gele kubus op het Gele Rijdersplein in Arnhem. © Gerard Burgers

Einde gele kubus op Gele Rijdersplein in Arnhem nabij

UpdateARNHEM - Het einde van de gele kubus op het Gele Rijdersplein in Arnhem is nabij. Het Arnhems gemeentebestuur wil het experiment met de tijdelijke evenementenlocatie voortijdig beëindigen en de contracten met de organisator te verbreken.

Arnhems wethouder Hans de Vroome heeft dat woensdagavond aangekondigd in een debat met de gemeenteraad over de kubus. Hij gaat met organisator Crazy Coasters in gesprek om de lopende zaken af te wikkelen en dan is het einde oefening voor de proef, waar de gemeenteraad twee ton voor uittrok.

Mis

Quote

Experimen­ten kunnen mislukken

Nathalie Nede, Raadslid ChristenUnie

Het debat kwam er op verzoek van de gemeenteraadsfractie van Arnhem Centraal. Die meent dat er in de opbouw en de organisatie van de kubus, waar een jaar lang geëxperimenteerd mocht worden met evenementen, te veel mis is gegaan, onder meer bij de vergunningverlening. Ook De Vroome blijkt die mening toegedaan, getuige zijn verklaring in de gemeenteraad. 

Volgens de wethouder is de opdracht voor de bouw gecompliceerder gebleken dan gedacht en groeide deze het verantwoordelijke architectenbureau boven het hoofd. Daardoor opende de kubus later dan gepland en dat leidde tot vertraging van de organisatie van evenementen. De wethouder heeft er inmiddels ook geen vertrouwen meer in dat er alsnog leven in de kubus wordt geblazen.

De gele kubus was zowel een test om een jaar lang te kijken hoe je het Gele Rijdersplein kunt verlevendigen, als een proefafscheiding waarmee het plein in een rustig en levendig stuk wordt verdeeld. ,,Experimenten kunnen mislukken. Ik denk dat dat hier is gebeurd”, constateerde raadslid Nathalie Nede van de ChristenUnie droogjes.

Volgens de wethouder is aan de kubus tot nog toe 242.288 euro uitgegeven, veertig mille meer dan door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Onder meer omdat de gemeente nog 30.000 euro tegoed heeft als vergoeding voor het gebruik van de kubus verwacht hij dat de rekening per saldo binnen het beschikbare budget blijven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.