Volledig scherm
PREMIUM
Arnhemse Ellen over haar verslaafde buurman: ,,Voor mijn gevoel zit hij in een afgrond.’’ Foto ter illustratie. © AD

Ellen wordt gek van haar verslaafde buurman: ‘Ik heb besloten dat ik in de aanval ga’

verwarde personenARNHEM - De Arnhemse Ellen heeft er al jaren mee te maken. Haar buurman veroorzaakt overlast. Maar het reikt verder dan dat: Ellen is ook bezorgd over hem. Hij drinkt te veel, en ligt er vaak ellendig bij. Het bezorgt haar zoveel stress dat ze inmiddels zélf met fysieke klachten kampt.

,,Hij is eigenlijk op”, zegt Ellen. Al jaren probeert ze te bereiken dat de man geholpen wordt, het liefst met een opname. Want thuis wonen, daartoe is hij volgens Ellen niet in staat.

Regelmatig vindt ze haar buurman op de grond. Gevallen. ,,Voor mijn gevoel zit hij in een afgrond.”

Aan het begin springt ze regelmatig bij met hulp. Of dat nu het lenen van een paar centen is, of hulp bij kleine zaken in huis. Maar de situatie verergert. Net als zijn drankgebruik, merkt Ellen.

Ze ruikt het aan zijn adem. En ze ziet het, aan de alcohol die hij meeneemt naar huis. ,,Ik heb nu besloten dat ik in de aanval ga. Ik kan niet langer slachtoffer zijn.”

Quote

Ik vind dat hem schade wordt aangedaan, ik vind dat ons schade wordt aangedaan.

Haar buurman heeft een geschiedenis van problemen, vertelt Ellen. ,,Hij kwam uit een instelling voor begeleid wonen. De eerste periode ging hij nog dagelijks voor controle naar die instelling. Toen dat na een half jaar wegviel ging het al snel fout.”

Meermaals trekt ze aan de bel als het slecht lijkt te gaan met haar buur. Als overlastmelding. ,,Ik kan dat niet op andere wijze doorgeven. Terwijl mijn insteek was: hij heeft zorg nodig. De sfeer tussen ons wordt er gespannen door.”

Vanaf het moment dat ze een melding bij de politie doet, wordt zijn toon dreigend, vertelt Ellen.

Vanwege de privacywetgeving wordt Ellen niet of slechts mondjesmaat op de hoogte gehouden van de situatie. Bovendien, zo stelt ze, ,,Instellingen werken langs elkaar vanwege privacyregels.”

Huilende achterbuurvrouw

Zelf krijgt Ellen klachten vanwege de problemen met haar buurman. Paniekaanvallen, hartklachten. En ze is niet de enige die last heeft, vertelt ze. ,,Een keer vertelde mijn achterbuurvrouw van 70 huilend dat hij tegen haar had staan schreeuwen en dreigen.”

Om zulke problemen te voorkomen zou er voorzichtiger moeten worden omgegaan met het huisvesten van mensen met een probleemachtergrond, vindt Ellen. Voorál in kwetsbare wijken. ,,Geef woningcorporaties de ruimte om mensen te beoordelen en te weigeren.”

Frustratie

De buurman is inmiddels al enige tijd in beeld bij verslavingszorg. Bovendien is er een uithuiszettingsprocedure gestart. Of hij daadwerkelijk uit huis geplaatst wordt, moet in de loop van komend jaar blijken.

Het heeft bijna drie jaar geduurd voor het zo ver was. Tot frustratie van Ellen. ,,Ik vind dat hem schade wordt aangedaan, ik vind dat ons schade wordt aangedaan, ik vind dat de samenleving schade wordt aangedaan.”

(Ellen is een gefingeerde naam, ze wil niet met haar echte naam in de krant)

Hoe zit het met de overlast door verwarde personen in Arnhem. Dat lees je in het (Premium) vervolg van dit verhaal. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.