Emoties bij onthulling kikker van Watermuseum in Arnhem

ARNHEM - Het was een emotioneel moment voor Anneke Joosse toen haar kleinkinderen Digna (9) en Wiebe (4) maandagmiddag de gerepareerde kikker in de waterspeeltuin van het Nederlands Watermuseum in Arnhem onthulden. 

Haar man Kees Joosse was initiatiefnemer van de hersteloperatie. Hij kwam vorig jaar om bij het roeiongeluk op de Nederrijn bij Huissen.

,,Ik ben blij dat serviceclub Rotary Arnhem Oost, waar mijn man 30 jaar lid van is geweest, de reparatie heeft doorgezet. Mijn man had hier natuurlijk vandaag bij moeten zijn. Het is zoals het is. Maar het is heel treurig dat dit niet kan. Ik vind het wel heel bijzonder en leuk dat onze kleinkinderen de onthulling mogen doen. Zij vinden het ook leuk hier met het water te spelen", zegt Anneke Joosse.

Initiatiefnemer

Haar echtgenoot Kees Joosse was directeur van de Nederlandse Heidemaatschappij in Arnhem. Dit bedrijf was een van initiatiefnemers van de waterspeelplaats. De in brons gegoten kikker was het visitekaartje van het Watermuseum en de waterspeeltuin. Toen Joosse van directeur Jos van den Mosselaar, die hij al enkele jaren kende, hoorde dat de kikker was vernield besloot hij spontaan zijn serviceclub in te schakelen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
,,Mijn man had hier natuurlijk vandaag bij moeten zijn’’, zegt Anneke Joosse. ,,Het is zoals het is.’’ © Erik van 't Hullenaar

Visitekaartje

Vandalen hadden twee jaar geleden geprobeerd de kikker, die tot groot enthousiasme van spelende kinderen water spuit, met grof geweld te ontvreemden. Het kunstwerk raakte zwaar beschadigd. Daarop besloot Van den Mosselaar het visitekaartje van het Watermuseum binnen een plekje te geven. ,,Net als ik vond Kees dat de kikker buiten hoort te staan. Dankzij hem is de kikker gerestaureerd en hufterproof gemaakt."

Compleet

Volgens Van den Mosselaar is de waterspeeltuin nu weer compleet. ,,De kikker maakt als het ware vanaf de waterspeelplaats een sprong naar de Jansbeek achter het museum. Daar staan en stonden de achterpoten. Maar de kikker zelf was verdwenen. Nu is het verhaal gelukkig weer compleet."

Een dag voordat Joosse omkwam bij het ongeval op de Nederrijn had Van den Mosselaar nog contact met hem gehad via de mail. ,,Ik kende hem al langer. Hij kwam geregeld op de koffie. En zo raakten wij aan de praat over de kikker."

Joosse kwam met twee andere roeiers om bij het ongeval dat vorig jaar plaatshad. De oud-rector van het Stedelijk Gymnasium Arnhem wilde met vier roeiers en een stuurman een tochtje maken over de Nederrijn. Bij het Looveer sloeg de boot om. Twee roeiers kwamen direct om het leven. Drie dagen later overleed een derde. 

Volledig scherm
De kikker is het visitekaartje van het Watermuseum. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.