Volledig scherm
Ongeveer een dergelijke straattekening kan Arnhem verwachten tijdens de eerstvolgende aflevering van het World Street Painting festival. © Ruben Poncia

Er komt muziek uit de straattekeningen tijdens festival in Arnhem

ARNHEM - Bezoekers van het festival World Street Painting in Arnhem kunnen vanaf 7  juli zelf muziek laten klinken die uit de 3D-straattekeningen komt. Maar eerst spelen muzikanten op de openingsdag van het festival live in de veertien kunstwerken.

,,Dit jaar voegen wij op deze manier een vierde dimensie aan het festival toe”, zegt organisator en bedenker Marieke van Kessel. 

De driedimensionale tekeningen nodigen bezoekers uit zichzelf in de kunstwerken te laten fotograferen. Zo maken zij deel uit van de tekeningen die door internationale straattekenaars zijn gemaakt.

Vorig jaar zaten ze als het ware op de rug van een neushoorn of ze konden chillen met beren. Toen was het thema: ‘Vier de kunst’. Dit jaar is gekozen voor ‘Music’. 

Je ziet geen instrumenten

Volledig scherm
Een van de toppers van vorig jaar: de neushoorn met haar jong. © Rolf Hensel

Er zijn duo’s gevormd van een straattekenaar en een student van het ArtEZ Conservatorium. ,,Wij zoeken elk jaar verbinding met een instelling of organisatie in de stad”, aldus Van Kessel.

Dit jaar is dat de kunstenopleiding ArtEZ geworden. Studenten hebben zich met de straattekenaars over de vraag gebogen hoe zij de muziek binnen World Street Painting vorm kunnen geven. 

Voor elke tekening heeft een muziekstudent een speciaal stuk gecomponeerd dat past bij het kunstwerk. Uitgangspunt was bij het ene duo de muziek, bij het andere stel het idee van de kunstenaar.

,,De tekening kan een instrument zijn dat als het ware in de grond is gezakt, maar de tekening kan ook het muziekstuk verbeelden. In dat geval zie je geen instrumenten”, zegt Van Kessel, die enthousiast over de eerste concepten is. 

Tekenaars musiceren ook

Op 7 juli spelen de muzikanten live in de kunstwerken. Twee tekenaars zullen ook musiceren in hun eigen werk. Dat zijn de Duitse Frederique Wouters en Ruben Poncia uit Nederland.

In de weken daarna - de tekeningen zijn te zien tot 20 oktober - kan de muziek onder meer via een speciale app worden gehoord en ook denkt de organisatie na over het plaatsen van chips op de grond. ,,Druk je daarop, dan hoor je een korte impressie van het muziekstuk. Wij kijken of dat mogelijk is.” 

Kinderen mogen meedoen

Volledig scherm
Een straattekening uit een van de eerdere edities van het World Street Painting festival in Arnhem. © Rolf Hensel

De tekeningen worden in de eerste week van juli gemaakt door straattekenaars uit landen als Mexico, Polen, Verenigde Staten, Italië, Argentinië, Bosnië en Nederland. De kunstwerken komen onder meer te liggen op het Stationsplein, Willemsplein en Velperplein.

Nieuwe locaties dit jaar zijn de Korenmarkt, Audrey Hepburnplein en het Bartokplein bij het Aardvarken. Op het Gele Rijdersplein komen ook tekeningen van studenten die aan een masterclass streetart hebben deelgenomen.

Verder krijgen kinderen de kans een straattekening te maken bij concertgebouw Musis. Voor de mooiste tekeningen zijn prijzen beschikbaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.