Eusebius Arnhem heeft geld binnen voor opknapbeurt harnas Karel van Gelre

VideoARNHEM - De Stichting Eusebius Arnhem heeft de 20.000 euro binnen die nodig is om het roestige harnas van hertog Karel van Gelre in de kerk op te knappen. Het bedrag werd de afgelopen weken bijeengesprokkeld via crowdfunding. Het streefbedrag is al overtroffen en de actie loopt nog tot en met dinsdag.

Het harnas is een van de topstukken uit de Gelderse en nationale geschiedenis, stelt de Stichting Eusebius Arnhem. ‘Het is het oudste nog in tact gebleven harnas van Nederland en het dateert uit 1515.’ Bijzonder is ook dat de drager van het harnas bekend is; Karel van Gelre (1467-1538) had het aan tijdens zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Gelre.

Het stuk hangt al vijf eeuwen aan een van de pilaren in de Arnhemse Eusebiuskerk en is dringend aan een restauratie toe. De laatste keer dat het harnas werd opgeknapt, was in 1962.  Behalve corrosie is stof op het harnas een groot probleem.

Volledig scherm
Het beeld met het harnas van Karel van Gelre in de Eusebiuskerk. © Stichting Eusebius Arnhem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.