Foto van de evacuatie van Arnhem tijdens WO2.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto van de evacuatie van Arnhem tijdens WO2. © Airbornemuseum Arnhem

Evacués betaalden brood en aardappelen met sieraden en kinderkleding: ‘Ze werden uitgebuit en vernederd’

Slag om ArnhemDe evacués die in 1944 Arnhem en Huissen moesten verlaten, werden lang niet altijd goed behandeld op hun opvangadressen. Schrijfster Ineke Inklaar belicht in haar boek Vluchteling in eigen land de achterkant van de evacuatie. ,,Zij kregen het magere deel van de melk, de room ging naar het vee.” 

7 reacties

 • Marco

  2 jaar geleden
  Mijn familie moest ook evacueren. Naar Apeldoorn. Ook daar werd verwacht dat ze ‘de boer opgingen’ op zoek naar hard werken voor een bordje warm eten aan het eind een een dag uitgebuit te worden door de boeren. Die beroepsbroep heeft in de oorlog hele goede zaken gedaan.Schathemeltje rijk zijn ze geworden.  En moet je die zelfde beroepsgroep tegenwoordig zien onde aanvoering van de FDF. Zelfde soort waar ik niets anders dan minachting voor kan voelen.
 • TnY

  2 jaar geleden
  De vluchteling van vandaag krijgt eten, onderdak en geld. Tijdens de nadagen van de oorlog was het voedsel schaars, ook voor de opvang-boeren en opvang-gezinnen. De overlevingsdrang, eerst ik en dan de rest was (en is) volkomen normaal gedrag. de boeren en opvanggezinnen hadden het ook niet breed en moesten hun zelf en het vee in leven houden. Er zullen best uitbuiters zijn geweest, die er zijn er vandaag de dag ook. (waar gaat de opbrengst van het boek naar toe?)
 • Henk

  2 jaar geleden
  Dus omdat dit jou oma is overkomen. Is elke Nederlander fout geweest. Ik ken nl ook verhalen van een gastvrije ontvangst. En dat bedoel ik met niet alles en idereen over 1 kam scheren. Daarmee kwets je de mensen die het beate met de andere voor hadden.
 • Charlie De vries

  2 jaar geleden
  Zoals zo vaak , achteraf makkelijk oordelen ... we weten niet hoe we zelf zouden reageren/ doen als we zelf in die situatie zouden zitten ... iedereen probeerde te overleven.... Hoe je dat doe / deed is niet achteraf te be en te veroordelen....maar goed dat is mijn bescheiden mening ....
 • Nofear

  2 jaar geleden
  Uit jou reactie begrijp ik dat je er niks van snapt. Mijn oma was de enige die terugkwam uit de kampen van een familie van 83.. verraden door Nederlanders, afgevoerd door Nederlanders. Toen ze na de oorlog terugkwam woonde er Nederlanders in haar huis met haar spullen die weigerde te vertrekken en ook niet hoefde want zij was immers weggegaan.... Vervolgens mocht ze voor die woning ook nog even drie jaar achterstallige belasting betalen aan de Nederlandse regering. Wij hebben nog steeds de brief dat ze niet moest zeuren want de Nederlanders hadden de hongerwinter meegemaakt, dat was ook erg.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.