Het pand van de voormalige muziekschool in de Weverstraat waarin Collectie De Groen is gevestigd.
Volledig scherm
Het pand van de voormalige muziekschool in de Weverstraat waarin Collectie De Groen is gevestigd. © Erik van 't Hullenaar

Evenementen van Collectie De Groen mogen door tot in de kleine uurtjes

ARNHEM - Collectie De Groen in de Arnhemse binnenstad mag tien tot twaalf keer per jaar culturele evenementen organiseren die tot in de kleine uurtjes duren.

Het gemeentebestuur van Arnhem wil het particuliere museum annex bar en café de status van culturele instelling geven. Op basis daarvan kan De Groen ontheffing aanvragen van de regels voor horecasluitingstijden. De bar in het voormalige conservatorium-gebouw aan de Weverstraat kan zo tien tot twaalf keer per jaar tot uiterlijk vier uur ’s nachts open blijven. 

Volgens Marjolein de Groen komt met dit besluit een gelukkig einde aan een lange strijd die De Groen voerde. ,,Wij zijn een kleine culturele instelling, geen disco of jongerencentrum. Toch word je wel als zodanig behandeld als je laat open bent”, zegt de kunstverzamelaar uit Rozendaal, die met partner Peter Jordaan de drijvende kracht is achter Collectie De Groen.

Jonge makers binnenhalen

De Groen en Jordaan willen de geboden ruimte benutten voor culturele avonden met organisatorische en inhoudelijke inbreng van jonge mensen uit de kunstsector. ,,Wij kopen kunst van de jongste generatie aan, waarnaar overwegend ouder publiek komt kijken. Wij willen de jonge makers ook binnen halen”, zegt De Groen.

Zulke avonden worden al georganiseerd, maar op dit moment mogen die in het weekend niet langer dan tot twee uur ’s nachts duren. Volgens De Groen hebben handhavers van de gemeente de zaak in het verleden wel tot de orde geroepen, maar is over geluidsoverlast zelden geklaagd.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.