Volledig scherm
PREMIUM
Dancefeest XXlerator onder de John Frostbrug in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Experts over Koningsdag: windrichting heel bepalend bij geluidshinder

ARNHEM - Uit welke hoek de wind waait, maakt veel uit voor lawaaioverlast, zeggen geluidsdeskundigen. ,,Muziek kan daardoor tien keer luider klinken dan gewoonlijk.” Ook temperatuur speelt een rol. Hoe lager die is, hoe verder geluid reikt.

Quote

Lage tonen reiken heel ver en kunnen gezond­heids­klach­ten veroorza­ken

Erik Roelofsen , Nederlandse Stichting Geluidshinder

Dat het na een kil Oranjefeest met een wind uit onverwachte richting klachten regende, zoals in Arnhem, hoeft geen verbazing te wekken, zeggen geluidsdeskundigen in koor. ,,Windrichting is heel bepalend”, stellen geluidsdeskundigen Dennis Sanders van DGMR in Arnhem en Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

Ook kou speelt een rol, maar zeker als de luidsprekers van de podia met de wind mee staan, zoals in Arnhem vrijdag en zaterdag bij zeker vijf van de tien grote buitenpodia het geval was, heeft dat veel effect. ,,Dat kan zo vijf tot tien decibel schelen”, zeggen Sanders en Roelofsen. Ter illustratie: tien decibel harder is tien keer zo hard.

Maar er zijn andere factoren die zorgen voor geluidhinder, zegt geluidsexpert Sanders. Zoals het feit dat op alle podia tegelijk activiteit is en de toename van het aantal festivals tijdens het Arnhemse Oranjefeest. ,,Bovendien heb je in de binnenstad een harde ondergrond. Dat helpt ook niet mee.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.