Expo over Surinaamse held Anton de Kom in Arnhem deze week geopend door dochter (95) en Kenny B
ARNHEM - In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt donderdag een tentoonstelling geopend over de in Paramaribo geboren Anton de Kom (1898 - 1945), activist en schrijver. De Koms 95-jarige dochter Judith zal bij de opening een gedicht van haar vader voorlezen. De Surinaams-Nederlandse zanger Kenny B verzorgt de muzikale omlijsting van het evenement.
Het boek ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom, uit 1934, geldt als een zeer belangrijke aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. In de Tweede Wereldoorlog verzette De Kom, voor de Surinamers nu nog steeds een grote held, zich in Nederland tegen de nazi’s.
De Kom en zijn werk waren in Nederland lang voor velen onbekend, maar sinds twee jaar is hij opgenomen in de Canon van Nederland en hoort hij dus bij mensen en feiten die je als Nederlander hoort te kennen. In het Openluchtmuseum wordt de canon permanent in beeld gebracht.
Bloedig neergeslagen oproer
De Koms vader, Adolf, was nog net in slavernij geboren. Anton, die aanvankelijk leerde voor boekhouder, kon in Suriname geen baan krijgen en vertrok in 1921 naar Nederland, waar hij werkte hij als vertegenwoordiger in koffie, thee en tabak.
Intussen werd hij lid van verschillende linkse organisaties en gaf hij lezingen over onder meer slavernij. Terug in Suriname (1933) werd hem verboden om dergelijke lezingen te geven en werd hij opgepakt wegens ‘communistische agitatie’, hetgeen een bloedig neergeslagen oproer veroorzaakte.
De Kom werd verbannen en ging weer naar Nederland. Na de Duitse inval ging hij bij het communistisch deel van het Nederlandse verzet. Hij werd opgepakt en stierf in april 1945 aan tuberculose in een deel van kamp Neuengamme.
Black Lives Matter
Het Nederlands Openluchtmuseum belicht De Kom aan de hand van verschillende thema’s: de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal gemaakt kunstwerk. Er zijn citaten te beluisteren, originele manuscripten te lezen, touchscreens en luisterstations met een hoop andere informatie over De Kom. Er zijn ook een wand met filmbeelden van toen en nu (Black Lives Matter) en een maquette van zijn ouderlijk huis, waar De Kom zijn verboden lezingen hield.
Het kunstwerk van de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson, gemaakt met studenten van onder meer de Nola Hatterman kunstacademie in Paramaribo, bestaat uit 280 koppen, die samen een holografisch portret van De Kom dragen. De klei voor de koppen, die de mensen symboliseren die in Suriname naar De Koms lezingen kwamen, komt uit dat land.
De expo opent zaterdag voor publiek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2021 was voor het Nederlands Openluchtmuseum een goed jaar, ondanks zes maanden sluiting
ARNHEM - Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft in het halfjaar dat het dit jaar open is geweest bijna evenveel bezoekers verwelkomd als in 2020, toen het maar drie maanden gesloten was. In totaal kwamen dit jaar circa 300.000 bezoekers over de drempel, tegen 308.000 in het jaar ervoor. -
Marga Klompé troeft Willem Drees af in vernieuwde Canon van Nederland
ARNHEM - Niet meer Willem Drees, maar Marga Klompé. Niet meer de Republiek, maar Johan van Oldenbarneveldt. Voorzitter James Kennedy van de naar hem genoemde commissie heeft maandagochtend in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de wijzigingen in de Canon van Nederland bekendgemaakt. Tien ‘vensters’ zijn eruit gegaan, tien nieuwe zijn erin gekomen. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Boek over slavernij van Anton de Kom na 86 jaar in bestsellerlijst
Het boek Wij slaven van Suriname van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom staat na 86 jaar voor het eerst in de bestsellerlijst. Een nieuwe uitgave van het werk, waarin hij de Surinaamse geschiedenis beschreef vanuit een antikoloniaal gezichtspunt, komt deze week binnen op nummer 30 in de lijst van best verkochte boeken in Nederland. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? René wachtte een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd.
-
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUMMet video1
‘De rillingen liepen me over het lijf’: dag na vondst doodgestoken buurvrouw zijn straatgenoten in shock
ARNHEM - Politielinten, loeiende sirenes en een ambulance die in vliegende vaart de straat uit rijdt. Buurtbewoner Willem van Heemskerken weet niet wat hij ziet, als hij donderdagavond terugkomt bij zijn appartement aan de Arnhemse Tuinstraat. ,,De rillingen liepen me over het lijf, ik besefte direct dat er iets goed mis was.” -
PREMIUM
Nog even en we kunnen weer over de A50 sjezen: ‘We willen een biljartlaken neerleggen’
Nog veertien kilometer asfalteren, dan kunnen we vanaf maandag 05.00 uur weer over de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn sjezen. Rijkswaterstaat ligt naar eigen zeggen op schema met de ‘grootste operatie ooit’. Grootste uitdaging is de hittegolf. Al houdt wat lekkers de werknemers overeind. ,,Zo is het a piece of cake.”