Volledig scherm
Op één van de aanplakzuilen in Arnhem hangen nog posters van het afgeblazen Oktoberfest. © DG

Facebookpagina voor gedupeerden van Oktoberfest Niederlande

ARNHEM - 'Oktoberfest Niederlande, we willen ons geld terug'. Met deze Facebook-pagina hoopt Berend Dommering uit Den Haag zo veel mogelijk gedupeerden van het Oktoberfest Niederlande te mobiliseren. In een halve week tijd heeft Dommering ruim 150 volgers. Het zijn gedupeerden van het Oktoberfest Niederlande dat bierfeesten in Arnhem, Groningen en Den Haag wilde organiseren.

Duizenden mensen hadden voor één van de negen feesten in de drie steden in een ticket gekocht, toen de drie steden besloten geen medewerking te verlenen aan de vergunning.

Lange adem
„Ik had zestien kaarten. Omgerekend is dat 400 euro. Dat geld ben ik dus kwijt, maar ik wil het er niet bij laten zitten", zegt een strijdvaardige Dommering. „Ik heb een lange adem en ken mensen met een rechten-achtergrond. Zij hebben me verzekerd dat er wel degelijk iets te verhalen valt op de organisatie van het Oktoberfest."

Problemen
Dommering vindt het belachelijk dat de organisatie naar het echec van vorig jaar in Alkmaar geen verzekering tegen dit soort tegenvallers heeft afgesloten. „Hij had toen moeten leren van zijn fouten", vindt hij. „Nu is hij in de problemen gekomen en horen we bijna niets. Nou ja, tot die brief van maandag dan. Maar daar blijkt eigenlijk uit dat we naar ons geld kunnen fluiten."

Brief
In de brief legt organisator Dennis Poland uit dat de drie gemeenten alle blaam treft. Hij hoopt nog dat hij het geld dat hij betaalde aan leveranciers terugkrijgt en dat de gemeenten de ingediende schadeclaims zullen betalen. Die gelden zijn nodig, want in de brief schrijft Poland: 'Helaas zijn er vooralsnog onvoldoende financiële middelen om alle tickethouders direct en volledig te kunnen compenseren.'

Oplossing
De organisator van de negen bierfeesten die eind oktober, begin november gehouden hadden moeten worden wil niet ingaan op de Facebookpagina. „Ik ben duidelijk geweest in de brief aan de gedupeerden. Dat mensen nu een Facebook-pagina in het leven hebben geroepen weet ik niet. Ik doe niets met social media", zegt Poland. „Ik begrijp de woede bij de mensen, maar ik vraag toch om enig begrip. We zijn druk bezig om dit probleem netjes op te lossen. Vergeet niet dat we er zelf geen euro aan hebben verdiend."

Actie
Daar wil Poland het bij laten. Hij verwijst naar de tekst in de brief die hij naar de gedupeerden heeft gestuurd. Berend Dommering vertrouwt de organisator niet. Hij gaat door met zijn actie. „We hopen met de Facebook-pagina zoveel mogelijk gedupeerden te bereiken. Hoe meer mensen reageren hoe sterker we staan in een eventueel civiele zaak tegen de organisatie", zegt Dommering.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.