Volledig scherm

Familie bewoners Dunya Zorggroep wil sluiting twee zorgcentra voorkomen via donatie-actie

ARNHEM/ELST - Vertegenwoordigers van bewoners van zorgcentra van Dunya Zorggroep in Arnhem en Elst willen een donatie-actie beginnen om de twee huizen voorlopig open te kunnen houden.

 ,,Ze hopen voldoende geld bijeen te krijgen zodat ik door kan gaan mijn personeel te betalen en om eten voor de bewoners te kopen", zegt directeur Dilan Kocer, die het initiatief van familieleden hartverwarmend vindt.

Geldprobleem

Achter de schermen wordt er druk overlegd over de ontstane situatie. De interculturele zorggroep heeft per direct de zorg gestaakt van twee huizen in Elst en Arnhem waar in totaal 26 zorgbehoevende ouderen wonen. Kocer zegt dat ze de huizen niet kan openhouden, omdat Menzis Zorggroep weigert de meeste cliënten een persoonsgebonden budget toe te kennen.    

 En de zorggroep heeft daarmee een acuut geldprobleem. Vooralsnog is het onduidelijk wat er met de ouderen moet gebeuren die in de huizen wonen. Die zijn gevestigd aan De Kist in Elst en aan de Marga Klompélaan in Arnhem. Als er niets gebeurt, moeten ze uiterlijk dinsdag weg zijn. 

Zover willen de familieleden het niet laten komen. Bewoners willen volgens Kocer ook niet verhuizen. ,,Niemand wil weg. Daarom komen ze via hun vertegenwoordigers in opstand. Zij zijn tevreden over de zorg die wij bieden."

Online

Vertegenwoordigers van bewoners zijn druk bezig met het opzetten van een geldinzamelingsactie. Online moeten mensen die de zorggroep en de bewoners financieel willen steunen, geld overmaken. De donatie-actie moet zondagavond online staan. ,,Die moet voorkomen dat ik genoodzaakt ben dinsdag de deuren te sluiten", zegt Kocer. Zondag presenteren de vertegenwoordigers van familieleden hun plannen. 

Kocer ligt al twee jaar in de clinch met het zorgkantoor van Menzis. Volgens Kocer  discrimineert Menzis bij het toekennen van persoonsgebonden budgetten (pgb‘s). De vier cliënten die wel geld toegekend kregen, hebben een Nederlandse achternaam, de anderen die een afwijzing hebben ontvangen niet. 

Twijfels

Maar volgens Joeri Veen, woordvoerder van Menzis, heeft dat niets met discriminatie te maken. De directeur heeft een zogenoemde EVR-registratie en dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat zij fraude heeft gepleegd. Ook doet de inspectie voor Volksgezondheid onderzoek naar Dunya, omdat er twijfels zijn over de kwaliteit van de zorg, na enkele meldingen.

,,Met zo’n registratie kunnen wij geen geld toekennen,zo zijn de regels”, aldus Veen. Die registratie is er sinds een jaar en na die datum zijn alle pgb’s voor Dunya afgekeurd. ,,Dat heeft niets met de achternaam te maken. De vier zijn voor die datum toegekend.”

Respijt

Kocer wil tijdelijk respijt totdat de juridische zaak die ze heeft aangespannen tegen de EVR-registratie is afgerond. ,,Ik wil geen faillissement, want ik wil door met Dunya.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.