Bert Koene, bij Kasteel Zijpendaal in Arnhem, heeft het boek ‘De mensen van Vossenburg en Wayampibo, twee Surinaamse plantages in de slaventijd’ geschreven.
Volledig scherm
PREMIUM
Bert Koene, bij Kasteel Zijpendaal in Arnhem, heeft het boek ‘De mensen van Vossenburg en Wayampibo, twee Surinaamse plantages in de slaventijd’ geschreven. © Rolf Hensel

Familie Brantsen bouwde kasteel Zijpendaal met de opbrengst van haar slavenplantages

ARNHEM - Kasteel Zijpendaal in Arnhem is gefinancierd met de opbrengst van slavenplantages in Suriname. Arnhemmer Bert Koene dook in de archieven en schreef er een boek over.

27 reacties

 • wim

  6 maanden geleden
  Als je wil, kun je over  e l k  mens wel iets vinden dat niet deugd.Dit benoemen is òf politiek, òf bedoeld als persoonlijk gewin.Bij de heer Koene denk ik dat hij meelift op de  hype van enkele Amsterdamse oproerkraaiers, en hier een slaatje uit wil slaan.
 • Wim

  9 maanden geleden
  En 99% van de Nederlanders was toen arm. De adel regeerde toen nog. Kinderarbeid was wijd verbreid. Geen kiesrecht. Krotwoningen. En .. Nederland bestond toen nog niet. Pas vanaf 1815 en na 1839 formeel zonder België. Dus waar hebben we het over?
 • KArnhem

  1 jaar geleden
  Eigenlijk is heel Gelderland als laatste bij Nederland gevoegd. En of dat voor of na het "slaven verleden" is weet ik niet. Maar persoonlijk voel ik me zoiezo niet verantwoordelijk voor de daden van anderen. Helemaal als dit meer dan 100 jaar geleden is gebeurd. Net zo min als de mensen die dit verleden claimen als "hun" verleden van slavernij. Alsof iemand die vandaag leeft in dit land ooit een slaaf is geweest...
 • W. Peters

  1 jaar geleden
  "Slavenplantages"? Op die plantages werden toch geen slaven verbouwd. Ja, misschien door het gebruik van de zwepen.
 • W. Peters

  1 jaar geleden
  "Gefinancierd met de opbrengst van slavenplantages..." Laat de deugneuzen het niet horen anders moet het kasteeltje onmiddellijk worden afgebroken.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

 1. Opnieuw brandt een auto uit in Nijmegen
  Play

  Opnieuw brandt een auto uit in Nijmegen

 2. Vitesse-fans niet welkom in stadion, dus samenkomst in Sonsbeekpark
  Play

  Vitesse-fans niet welkom in stadion, dus samenkomst in Sonsbeek­park

Arnhem e.o.