Op de hoek van de Jansbuitensingel en de Apeldoornseweg, vlakbij de voormalige Rembrandt-bioscoop, is een straatnaambordje met de naam van Mies Bouwman opgehangen.
Volledig scherm
Op de hoek van de Jansbuitensingel en de Apeldoornseweg, vlakbij de voormalige Rembrandt-bioscoop, is een straatnaambordje met de naam van Mies Bouwman opgehangen. © DG

Feministen geven vrouwennamen aan straten in Arnhem en Nijmegen

ARNHEM/ NIJMEGEN - De feministische beweging De Bovengrondse heeft in Arnhem en Nijmegen verschillende straten naar vrouwen vernoemd door er bordjes met hun naam op te hangen. 

De Janspoort in Arnhem, tussen Gele Rijdersplein en Jansplein, heet nu de Marie Anne Tellegenstraat. Net zoals de Waalkade in Nijmegen. De Jansbuitensingel is nu de Mies Bouwmanstraat geworden. En de Nijmeegse Broerstraat is omgedoopt tot de Ada Lovelacestraat.

Het verhangen van de straatnaambordjes in Arnhem en Nijmegen is onderdeel van de actie #meervrouwopstraat, waarmee de beweging de aandacht wil vestigen op het feit dat straten in Nederland veel vaker naar mannen zijn vernoemd dan naar vrouwen. 

Onderzoek

De Bovengrondse beroept zich op een onderzoek van journalistiek platform De Correspondent, dat opleverde dat van alle straten in Utrecht, Groningen en Amsterdam slechts 12 procent is vernoemd naar een vrouw. Vaak is dat dan ook nog 'de vrouw van' of een godin. Vrouwelijke wetenschappers en politici zijn op één hand te tellen.

Volgens Santi van den Toorn van De Bovengrondse wordt met de actie de aandacht gevestigd op deze ongelijkheid en is het doel om ook op de straatnaamborden de verhouding tussen mannen en vrouwen meer gelijk te trekken en een afspiegeling van de samenleving te laten zijn. ,,Meer vrouwen hebben zich verdienstelijk gemaakt voor de maatschappij. En dan hebben we het niet alleen over feministen.''

Het Dorp

Presentatrice en programmamaker Mies Bouwman is een Nederlands tv-icoon. Dat een straatnaambordje met haar naam in Arnhem aan de muur is gehangen, is wel zo passend: ze was de grote motor achter het succes van de tv-actie Open Het Dorp in 1962, waarmee de grondslag werd gelegd voor de bouw van Het Dorp in Arnhem als woongemeenschap en zorginstelling  voor gehandicapten.

Marie Anne Tellegen was verzetsstrijder en feminist. Na de oorlog werd zij, als eerste vrouw en eerste niet adellijke persoon, benoemd tot directeur van het Kabinet der Koningin. 

Arnhem en Nijmegen zijn een van de elf steden waar de vrouwen van De Bovengrondse straatnaamborden verhingen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.