De laatste halve kilometer van de fietsroute van Arnhem naar Elst, bij Sportpark Schuytgraaf, wordt aangelegd met lijm uit olifantsgras.
Volledig scherm
De laatste halve kilometer van de fietsroute van Arnhem naar Elst, bij Sportpark Schuytgraaf, wordt aangelegd met lijm uit olifantsgras. © Rinus Baak

Fietspad met olifantsgras verbindt Sportpark Schuytgraaf met Elst

ARNHEM / ELST - De primeur heeft Arnhem niet, maar het fietspad van ‘grasfalt’ in het stadsdeel Schuytgraaf dat donderdag officieel in gebruik wordt genomen, is pas het tweede in Nederland. In Zevenaar ligt sinds in mei 2018 het allereerste fietspad dat is gemaakt met lijm uit olifantsgras.

Het stuk grasfalt, gemaakt door de NTP Groep uit Angerlo met olifantsgras uit Zevenaar, is zo’n 500 meter lang en verbindt Sportpark Schuytgraaf met de fietsroute tussen Arnhem en Elst. Arnhems wethouder Ronald Paping neemt het duurzame stukje fietspad donderdagmiddag officieel in gebruik door het per fiets uit te testen. 

Net zo sterk als ‘gewoon’ asfalt

Het verschil met ‘gewoon’ asfalt is het bindmiddel. Gewoonlijk wordt daar bitumen voor gebruikt, gemaakt van aardolie. In grasfalt wordt de bitumen voor circa 50 procent vervangen door lijm (lignine) uit olifantsgras. Dat scheelt aanmerkelijk in de uitstoot van CO2, omdat het gras tijdens de groei koolstofdioxide opneemt en op een lagere temperatuur kan worden verwerkt.

Het grasfalt is net zo sterk als standaard asfalt, maar het grasfaltpad in Arnhem is vooralsnog een experiment, zegt een woordvoerder van de gemeente. Mocht dat slagen, dan zal ook elders in de stad mogelijk asfalt met olifantsgras worden aangelegd. Arnhem overweegt in elk geval serieus om, net als Zevenaar, zelf olifantsgras te gaan verbouwen.

Arnhems wethouder Paping (GroenLInks) ziet het grasfaltpad als ‘opnieuw een stap naar een meer circulaire openbare ruimte’. Hij hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld van Zevenaar en Arnhem zullen volgen.

Het fietspad door Sportpark Schuytgraaf koppelt aan de fietsverbinding tussen Arnhem en Elst.
Volledig scherm
Het fietspad door Sportpark Schuytgraaf koppelt aan de fietsverbinding tussen Arnhem en Elst. © Rinus Baak
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.