Rechts een fijnstofvanger aan een lantaarnpaal op het Roermondsplein in Arnhem.
Volledig scherm
Rechts een fijnstofvanger aan een lantaarnpaal op het Roermondsplein in Arnhem. © Rolf Hensel

'Filters voor afvangen fijnstof in Arnhem nutteloos'

ARNHEM - Filters van het Arnhemse bedrijf Ziut die verontreinigde lucht in de stad schoonmaken hebben geen nut. Dat zegt Michiel van der Molen, docent luchtkwaliteit aan de Wageningen University Research.

De gemeente Arnhem kocht een jaar geleden zes fijnstofafvangers voor 20.000 euro. De filters zijn op lantaarnpalen in Arnhem geplaatst, bijvoorbeeld bij de Willemstunnel.

Zes meter
De luchtkwaliteit rondom die palen zou er 10 tot 30 procent mee verbeteren, claimt Ziut, het bedrijf achter de filters. Het gaat dan om de lucht tot zes meter rondom de paal. „Medewerkers van de TU Delft werkten meer dan 25 jaar aan de ontwikkeling van dit filter", zegt een woordvoerder van Ziut.

Zinvol
De TU Delft zegt niet direct bij het systeem betrokken te zijn. „Dit is inderdaad wel gebaseerd op een idee van ons. De techniek achter het idee is op zich solide, maar de vraag is of je met een dergelijke techniek ook daadwerkelijk zinvol luchtkwaliteit kunt verbeteren. Wij hebben dat nooit onderzocht."

Volgens universitair docent Van der Molen is de paal te vergelijken met iemand die een stofzuiger aan zijn plafond hangt en er dan vanuit gaat dat al het stof in huis wordt opgezogen. „Zes fijnstofvangers in heel Arnhem plaatsen helpt niets, zelfs niet lokaal. Je hebt 3.600 fijnstofvangers per kilometer weg nodig hebt om de uitstoot van het verkeer af te vangen."

Kosteneffectief
Onderzoeker Moniek Zuurbier van de GGD Gelderland Midden sluit zich aan bij Van der Molen. „Dergelijke fijnstoffilters zetten weinig zoden aan de dijk. Er zijn wel tests gedaan in laboratoria, maar daar is sprake van lucht die niet beweegt. Dat is niet de werkelijke wereld. Dit soort apparaten functioneren pas als de hele stad er mee volhangt, maar dan is het de vraag of dat kosteneffectief is.

Zwartgeblakerd
Volgens Ziut bestaat er geen twijfel over de werking van de filters. „Binnen mum van tijd zijn de palen zwartgeblakerd van het fijnstof. Dat toont aan dat de palen fijnstof afvangen." Of dat ook daadwerkelijk betekent dat de lucht in de omgeving van de paal schoner is moet nog blijken.

De TNO start binnenkort met een onderzoek naar het effect van de palen in Arnhem. De gemeente Arnhem wil dat onderzoek afwachten. „Voor ons is dit een experiment", zegt een woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.