FIOD doet inval bij hoofdkantoor Oostappen Groep in Asten, ook grootschalige controles bij vakantieparken

VALKENSWAARD/ASTEN - De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) en de politie hebben dinsdag een inval gedaan bij het hoofdkantoor van de Oostappen Groep Vakantieparken in Asten.

Ook bij vakantieparken in Valkenswaard en Ommel vonden dinsdag grootschalige controles plaats van politie en Belastingdienst, alsmede bij een vakantiepark in Kaatsheuvel en een park in Terneuzen. Alle vier de locaties vallen onder de Oostappen Groep Vakantieparken. Het bedrijf heeft ook een recreatiepark in Arnhem, aan de Kemperbergerwerg. 

Adriaan Ros, woordvoerder van de FIOD, wil desgevraagd geen nadere informatie geven over de controles.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
De FIOD deed dinsdag een inval op het hoofdkantoor van de Oostappen Groep in Asten © Chiel Timmermans

Illegale huisvesting

Locaties waar wordt gecontroleerd zijn onder meer camping De Brugse Heide in Valkenswaard en vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Beide locaties vallen onder de Oostappen Groep Vakantieparken. De Brugse Heide was eerder in het nieuws vanwege illegale bewoning door arbeidsmigranten.

Op camping Prinsenmeer wonen eveneens arbeidsmigranten. De camping was de laatste tijd in het nieuws omdat de eigenaar, de Oostappen Groep, 500 arbeidsmigranten wilde huisvesten op de camping, terwijl de gemeente Asten vasthield aan een maximum van 384.

De twee andere parken waar controles plaatsvinden zijn camping Droomgaard in Kaatsheuvel en Marina Beach in Hoek, bij Terneuzen. Beide campings lagen al langer onder vuur vanwege het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. 

Volledig scherm
Controles © Bert Jansen

Kentekens

Volgens de FIOD gaat het om een zogeheten reguliere ANPR-controle. Dat staat voor Automatic NumberPlate Recognition. Daarbij worden kentekens van passerende voertuigen gescand en gekoppeld aan lijsten met kentekens waarmee iets aan de hand is. Er wordt gecontroleerd op diverse overtredingen, zoals openstaande boetes en schulden. Deze worden, indien mogelijk, geïnd. De controles duren naar verwachting de hele dag.

Bij Prinsenmeer worden kentekens gescand bij de slagboom. Op het terrein lopen controleurs rond, die onder meer de parkbeheerder ondervragen.

Extra controle

Medewerkers van de Belastingdienst, die hun controles bij De Brugse Heide voor de middag hadden afgerond, voerden ook nog controles uit bij café Zomerhof in Borkel en Schaft, omdat ze ‘toch een dag hadden uitgetrokken en bij Brugse Heide klaar waren’. De medewerkers controleerden passanten op openstaande boetes en belastingschulden.

Volledig scherm
Controles bij camping De Brugse Heide in Valkenswaard © Anneke Liebrand

Bedrijven en woningen

Niet alleen vakantieparken worden gecontroleerd, ook bij een aantal bedrijven en woningen vinden controles plaats, zo laat FIOD-woordvoerder Ros weten. Welke dat zijn, daarover doet hij geen nadere mededelingen.

‘Grote actie’

Politie en Belastingdienst controleren samen met handhavers van gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In totaal zijn zo’n tweehonderd controleurs op pad.

Ros spreek van ‘een grote actie’. Dat is ook de reden dat de FIOD de controles aankondigt: ,,Deze acties vallen sowieso op”, aldus Ros.

De FIOD geeft dinsdagmiddag of woensdagochtend meer informatie over de controles.

Oostappen Groep

Directeur Jos Mennen van de Oostappen Groep Vakantieparken reageerde vanaf zijn vakantieadres op vragen over de controles. Hij gaf aan niet te weten wat er aan de hand was. Eigenaar Peter Gillis was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.