Volledig scherm
Mitul Saini, Gaurar Sahu, Aditya Jain, Bhargavi Prasanna, Sanket Dutta. © Rolf Hensel

Flinke aanwas van Indiase studenten in Arnhem

ARNHEM - Opleidingen aan de HAN in Arnhem kunnen rekenen op een flinke belangstelling van studenten uit India.  Van de 59 nationaliteiten op de hogeschool in Arnhem komt het grootste deel (171 studenten) uit India, op nummer twee staat Vietnam. 

Op enkele opleidingen overheerst het aantal studenten uit India dusdanig dat er bij het aannemen van studenten de komende jaren meer gestuurd gaat worden op diversiteit.

Van de 269 studenten die de Master Engineering Systems volgen aan de HAN in Arnhem komt meer dan de helft (142) uit India.  ,,Daar willen we meer een mix van maken”, zegt Robert Peek, die studenten werft voor de hogeschool. 

 Nederlandse studenten hebben geen voorrang op studenten uit India, Vietnam of elders. ,,Het gaat ons om de slagingskans”, zegt Robert Peek. ,,Bij intake-gesprekken zijn we streng. Wil iemand er helemaal voor gaan? Hoe groot is de kans op uitval? Daar kijken we naar.”

Niet toevallig

Studenten uit India kiezen niet allemaal toevallig voor Nederland. ,,We hebben van oudsher goede contacten met universiteiten in India”, zegt Koen Kuster. Hij werft internationale studenten voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

,,We richten ons op landen waar een goede beheersing is van het Engels en tegelijkertijd niet dezelfde studiemogelijkheden zijn als hier. Dan heb je het over India, Vietnam, China, Zuid-Korea, Indonesië, Bulgarije, Polen en Rusland bijvoorbeeld. Hoeveel studenten er uit die landen uiteindelijk hierheen komen, heeft te maken met de contacten die wij daar opbouwen.”

Internationaal beeld belangrijk

Volledig scherm
Studenten uit india op de HAN. © Rolf Hensel

Studenten uit India die een technische opleiding willen, kiezen graag voor Nederland. ,,Voor management-opleidingen gaan Indiërs naar Groot Brittannië, maar voor techniek komen we hier”, zegt Sanket Dutta. Hij studeerde Automotive Systems bij de HAN.

,,Wij leren in India alleen uit boeken, terwijl Nederlanders goed zijn in de praktijk. Daarnaast is Nederland toegankelijk. In Duitsland kunnen studenten die van buiten Europa komen maar heel beperkt terecht.”

De HAN vindt een internationaal beeld in de klas belangrijk. Peek: ,,Omdat dat ook de praktijk is waar onze studenten in terecht komen. Internationaal gericht en met Engels als voertaal. Onze Nederlandse studenten komen nu al vroeg in contact met de internationale studenten en beide leren om ondanks culturele verschillen samen te werken. Ook als de meeste hbo-studenten uit de regio komen en daar na hun studie blijven wonen en werken, dienen zij voorbereid te zijn op een internationale toekomst.” 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.