Volledig scherm
Wethouder Roeland van der Zee maakt als chauffeur de eerste officiële rit van het vervoersproject AutoMaatje in Arnhem. Hij brengt Tonny van Heumen naar dienst bestemming. © Erik van 't Hullenaar

Flitsende start voor buurtvervoersproject AutoMaatje in Arnhem

ARNHEM - Het buurtvervoersproject ANWB AutoMaatje maakt woensdag een flitsende start in Arnhem. Inmiddels hebben zich vijftig vrijwilligers aangemeld die bereid zijn minder mobiele Arnhemmers in hun eigen auto in en rond Arnhem te vervoeren.

Volgens projectcoördinator Marjon van Baars, werkzaam bij Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA), doorbreken de chauffeurs van het project AutoMaatje de eenzaamheid van veel plaatsgenoten. 

Dat beaamt vrijwilliger Nellie van Gaalen. ,,Ik kreeg een aanmelding van een vrouw die de laatste acht jaar alleen maar mensen in de supermarkt heeft gesproken. Andere sociale contacten had zij niet. Ik kon dat haast niet geloven."

Eenzaam

AutoMaatje is een initiatief van de ANWB, gesteund door SWOA en de gemeente Arnhem. ,,Ik ben getroffen door het feit dat een kwart van de ouderen eenzaam thuis zit. Alle initiatieven die dit tegengaan, juichen wij als gemeente toe", zegt wethouder Roeland van der Zee.

Hij maakte gisteren het eerste officiële ritje van het AutoMaatje in Arnhem. Van der Zee bracht Tonny van Heumen naar diens bestemming in Elden. ,,Ik kan nog fietsen. Maar als de afstand te groot wordt, maak ik hier gebruik van." Van Heumen is een van de 25 Arnhemmers die zich in anderhalve dag hebben opgegeven voor AutoMaatje.

Behoefte

De eerste achttien ritten zijn inmiddels gereserveerd. ,,Daaruit blijkt wel hoe groot de behoefte is", aldus Van Baars. ,,We proberen contacten te leggen tussen mensen die bij elkaar in de wijk wonen. Misschien dat ze dan ook makkelijker met elkaar afspreken."

Mensen die gebruik willen maken van AutoMaatje moeten een rit minimaal twee werkdagen van te voren aanvragen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.