Volledig scherm
PREMIUM
Aankomst van Arnhemse vluchtelingen op de boten in het Kleindiep, een haven in Dokkum. © Streekarchief Dokkum

Friezen ‘van een andere planeet’ eren oorlogsevacuées uit Arnhem en Huissen

DOKKUM/ARNHEM - Zeker 1.560 vluchtelingen uit Arnhem en omgeving werden in november 1944 ondergebracht ten noorden van Dokkum in Friesland. De onderzoekers Doede Douma en Reinders Tolsma van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland brachten hen nauwgezet in kaart. Het monnikenwerk is vastgelegd in het boek ‘Vluchtelingen in Oostdongeradeel’. 

Eind oktober 1944 raakte de Veluwe overbevolkt met evacués, die na de Slag om Arnhem een goed heenkomen zochten in de plaatsen ten noorden van de Gelderse hoofdstad. De autoriteiten in Friesland boden daarop hun hulp aan. Ze rekenden op zeker 27.000 mensen uit Arnhem, Nijmegen, de Betuwe en wellicht ook uit Limburg. De omgeving van Dokkum zou het eerste vluchtelingenoord worden, het zuiden van Friesland kwam later aan de beurt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.