Volledig scherm
Het bericht op de Facebookpagina van Gamze Gül, met links de uitnodigingsbrief voor 'Hanneke'. © Gamze Gül/ Facebook

Gamze mag als Hanneke plots wél komen praten bij Pathé

ARNHEM - De 19-jarige Gamze Gül uit Arnhem wilde graag werken bij bioscoop Pathé. Dus stuurde ze een sollicitatie naar de bios in haar woonplaats. Ze kreeg een afwijzingsbrief. Toen ze enkele dagen later opnieuw solliciteerde, als Hanneke, werd ze plots wél uitgenodigd voor een gesprek.

Buiten haar naam, e-mailadres en foto, die ze de tweede keer niet bijvoegde, was het cv van 'Hanneke' (opvallend genoeg zonder achternaam) precies hetzelfde als dat van Gamze.

Verbazing en frustratie
Gamze kreeg te horen dat ze werd afgewezen omdat er een geschiktere kandidaat was gevonden, maar besloot nogmaals te reageren nadat ze een advertentie met dezelfde vacature zag. Nu solliciteerde ze als 'Hanneke'. 'En ja hoor, ze hadden interesse in mij, ze hebben mij meteen gebeld en gemaild'.

En dat verbaast en frustreert Gamze, schrijft ze op Facebook. 'Dit is een SCHENDING in de grondwet, artikel 1', zo plaatste de Arnhemse vrijdag online.

Melding
Racisme, vindt Gamze, die melding heeft gemaakt bij het Meldpunt Discriminatie en Pesten. Want: 'Racisme, speelt een grote rol in onze samenleving, en alle mensen met een ander etnisch achtergrond zoals ik moeten hier telkens onder lijden'.

Haar bericht is duizenden keren geliket en gedeeld en honderden mensen hebben gereageerd.

Reactie Pathé
Pathé geeft in een reactie toe dat er een fout is gemaakt. 'We hebben uitgezocht wat er is gebeurd en kunnen aangeven dat de sollicitante op basis van haar beide CV's goed voldoet aan het betreffende functieprofiel. We hebben een fout gemaakt tijdens de sollicitatieprocedure', schrijft Joost Grootings namens Pathé.

'We betreuren zeer dat onterecht de link wordt gelegd naar etnisch profileren omdat Pathé juist een beleid voert dat personeelsbestand een afspiegeling vormt van de samenleving. We hebben haar laten weten dat we graag een persoonlijk vervolggesprek willen voeren.
Dit voorval zullen we gebruiken om ons huidige sollicitatieproces verder te optimaliseren zodat we fouten zoals deze in de toekomst kunnen uitsluiten.'

'Geen interesse'
Gamze laat zaterdagavond in een vervolgbericht weten niet in te gaan op de uitnodiging voor het gesprek. 'Ik kan met dit bericht ook bevestigen dat ik geen interesse meer heb om bij Pathé te werken als service employee na dit spijtige voorgeval'.

Ze verwijt de bioscoop echter weinig, blijkt uit haar vervolgzinnen. 'Hierbij wil ik Pathé niet zwart maken, dit is absoluut niet mijn intentie, ik ben een film liefhebber wat velen van jullie wellicht ook zijn, de klantvriendelijkheid in Pathé Arnhem is niks op aan te merken wat mij betreft. Het is voor mij simpel gezegd een leuk, moderne werkgelegenheid'.

Voor vragen is Gamze niet bereikbaar, laat ze weten. 'Graag wil ik dit hierbij helemaal afsluiten, en wil het niet meer verder uitbreiden dan dit. Verdere vragen en opmerkingen ga ik niet meer beantwoorden'.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.