Volledig scherm
Windmolens langs de A15 in Echteld. © Mariska Hofman

Gebakken lucht bij Hollandsche Wind?

OOSTERBEEK - De monumentale kantoorvilla aan de Utrechtseweg in Oosterbeek is leeg. Het reclamebord met logo – 'Hollandsche Wind, ouderwetsch innovatief' – staat nog gewoon in de voortuin. De vogel lijkt gevlogen.

Maar de website van het bedrijf, dat beleggingsproducten in windenergie aanbiedt, is nog in de lucht, alsof er niets aan de hand is. 'Samen investeren in een schone toekomst', staat er. En: 'Vaste rentevergoeding van 7,1 procent per jaar.' Minimale inleg: 5.000 euro.

Piramidespel
Fiscale opsporingsdienst FIOD vertrouwt de boel niet. Na signalen van banken is voor tonnen beslag gelegd op de rekeningen van Hollandsche Wind, meldt een FIOD-woordvoerder. Is het geld van investeerders wel echt naar windmolenparken gegaan? Een piramidespel wordt vermoed. "Het gaat hier waarschijnlijk om oplichting."

Omdat het onderzoek naar de oplichting nog in zo'n vroeg stadium is, kunnen het Openbaar Ministerie en de FIOD nog niet inschatten hoeveel mensen er mogelijk zijn gedupeerd, zegt een OM-woordvoerster. "Ook weten we niet hoeveel geld zij mogelijk kwijt zijn geraakt."

Beleggingsproduct
Hollandsche Wind blijkt een beleggingsproduct van Nieuwe Hollandsche Wind, een bv die op naam staat van Wim van der Noordt uit Enschede. Dit oud-raadslid zegt niets met het beleggingsproduct te maken te hebben. "Ik gaf daar alleen personeelsadvies, maar ik heb er de leiding niet. Ik kom nooit in Oosterbeek." Wel geeft hij toe zijn lege bv voor de activiteiten beschikbaar te hebben gesteld. Daar heeft hij nu, als het inderdaad foute boel blijkt te zijn, spijt van, zegt hij.

Lees het volledige verhaal zaterdag 17 december in De Gelderlander, op papier of digitaal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.