Volledig scherm
© ROLF HENSEL

'Gebruik de kennis van mensen met een beperking'

ARNHEM - Maak gebruik van de kennis van mensen met een beperking bij het toegankelijker maken van Arnhem. Die boodschap klonk deze week herhaaldelijk tijdens een bijeenkomst ter voorbereiding op het opstellen van de 'Arnhemse inclusie agenda'. 

Die moet bestaan uit actiepunten met als doel de toegankelijkheid tot zelfstandig wonen, onderwijs, werk, sociaal contact en vrijetijdsbesteding te vergroten. 

De bijeenkomst was een initiatief van de fracties van de PvdA, CDA, SP en ChristenUnie. ,,De fysieke en mentale drempels moeten worden geslecht. Iedereen moet kunnen meedoen aan alles, ongeacht of iemand een beperking of geen beperking heeft’’, aldus PvdA-fractievoorzitter Martien Louwers namens de initiatiefnemers. 

Schulden

Mensen met een beperking maakten de raadsleden en andere belangstellenden deelgenoot van hun ervaringen in een maatschappij waar zij geregeld opboksen tegen barrières. Variërend van buschauffeurs die mensen in een rolstoel weigeren mee te nemen tot slechte akoestiek waardoor mensen met gehoorproblemen niet kunnen verstaan wat er wordt gezegd.

Indruk maakte een man die vertelde dat hij een elektrische fiets nodig had. De man heeft hartproblemen en moet in beweging blijven. Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) deed hij een aanvraag. ,,Ik kon wel een scootmobiel krijgen, maar geen fiets. Aan een scootmobiel heb ik niets. Ik moet bewegen. Daarom heb ik maar een lening afgesloten en mezelf in de schulden gestoken om een elektrische fiets aan te kunnen schaffen.’’

Regelgeving

Ook lopen mensen met een beperking vaak aan tegen rigide regelgeving. ,,Daardoor is het leveren van maatwerk vaak niet mogelijk. Ga daar niet zo streng mee om. Als iemand een elektrische fiets nodig heeft verstrek die dan en kom niet aanzetten met een scootmobiel omdat dat volgens de regeltjes moet’’, aldus een vrouw. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.