Gedeputeerde Gelderland dringt bij minister aan op snel landelijk ontgasverbod

ARNHEM - Er moet zo snel mogelijk een landelijk verbod komen op varend ontgassen. Daar dringt Gelders Gedeputeerde Bea Schouten op aan bij minister Cora van Nieuwenhuizen. De minister moet bovendien daadkrachtig optreden en stevig handhaven nu duidelijk is dat er nog steeds giftige gassen worden geloosd op de Gelderse rivieren, aldus de Gedeputeerde.

Schouten vraagt de minister bij de aangekondigde landelijke handhavingsactie te beginnen op de Gelderse rivieren.

Schepen op de waal bij Ewijk. Deze schepen hebben niets met ontgassen van doen.
Volledig scherm
Schepen op de waal bij Ewijk. Deze schepen hebben niets met ontgassen van doen. © Paul Rapp

De Gelderlander berichtte vorige week dat een Duitse rederij Gelders binnenvaartwater aanwijst als gebied waar schepen schadelijke, benzeenhoudende stoffen kunnen lozen. Bij de provincie zijn inmiddels twaalf meldingen binnengekomen die te maken kunnen hebben met dat ontgassen.

De provincie hanteert sinds 2017 een verbod op ontgassen op onder meer de Rijn en de Waal. Om dat te controleren zijn afspraken gemaakt met de politie en ook de Duitse autoriteiten zijn op de hoogte gesteld van het verbod. Maar handhaven blijkt moeilijk en wordt dan ook nauwelijks of niet gedaan. Het is de provincie bovendien helemaal niet duidelijk hoe vaak dat ontgassen voorkomt. 24 ‘elektronische neuzen’ (eNoses) langs de rivier moeten daar vanaf maart meer duidelijkheid over geven.

De Gelderse burgemeesters van gemeenten aan de Waal, Rijn en IJssel reageerden dit weekend boos op het bericht dat er nog steeds wordt ontgast op de rivieren langs hun gemeenten. Zij vinden dat er omwille van de gezondheid van hun inwoners wordt opgetreden en dat er naar oplossingen gezocht wordt. Schouten vraagt de minister ook om in gesprek te gaan met de burgemeesters van de Gelderse riviergemeenten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.