Volledig scherm

Gedeputeerde stopt boycot Albert Heijn

ARNHEM - De Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk beëindigt zijn boycot van Albert Heijn. Van Dijk besloot niet meer te winkelen bij AH omdat hij vond dat het bedrijf boeren te lage prijzen betaalde voor hun producten. Boeren zouden daardoor niet in staat zijn te investeren in duurzaamheid.

Van Dijk stopt daarmee omdat hij met de supermarkten, de levensmiddelenhandel en landbouworganisatie LTO een akkoord heeft bereikt. Die partijen vinden dat er minder marktwerking moet komen. Boeren, slachterijen, fabrikanten en supermarkten moeten afspraken kunnen maken over investeringen in duurzaamheid. Daardoor kunnen boeren een hogere prijs voor hun producten ontvangen. Dat soort afspraken zijn nu niet toegestaan, omdat dat neer zou komen op kartelvorming. En dat is Europees verboden.

Verbod
De partijen willen dat de Europese regels worden veranderd, maar ook dat ze in Nederland soepeler worden toegepast. Zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het project Kip van Morgen verboden. In dit project wilden boeren en supermarkten samenwerken om het leven van kippen te verbeteren. Daar zou een hogere prijs tegenover staan. De ACM vond die afspraken belemmerend voor de vrije concurrentie en verbood ze.

Dierenwelzijn
Van Dijk, de supermarkten, de levensmiddelenhandel en LTO vinden dat de vrije markt zo verbeteringen in dierenwelzijn en duurzaamheid onmogelijk maakt. Ze roepen de Tweede Kamer in een brief op daar werk van te maken.

Discussie
Hoewel Albert Heijn zijn inkoopbeleid nog niet heeft aangepast, vindt Van Dijk het toch tijd om zijn boycot te staken. „Het ging mij erom een discussie los te maken en partijen in beweging te brengen. Daar ben ik in geslaagd."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.