Volledig scherm
Impressie van het Havenkwartier in Rijnboog. illustratie Urhahn Urban Design

'Geen haven, geen Rijnboogplan'

ARNHEM - Mocht de haven in Rijnboog sneuvelen in de college-onderhandelingen die SP, VVD, D66 en GroenLinks dinsdagavond zijn begonnen, dan is de kans groot dat het hele Rijnboogplan voor de zuidelijke binnenstad van Arnhem opnieuw tegen het licht zal moeten worden gehouden. Dat zeggen de vijf marktpartijen MAB Development, BPF Bouwinvest, Blauwhoed, Vesteda en Portaal Arnhem, in een reactie op de recente politieke ontwikkelingen. De ontwikkelaars willen samen met de gemeente het Rijnboogproject realiseren.

"Als de haven er niet komt, dan betekent dit dat er een ander plan moet komen dat aan deze opgave beantwoordt", zegt Nico Mol, directeur van Vesteda Project bv.
Dat scenario lijkt niet denkbeeldig, met een overtuigd tegenstander van de haven als de SP als voortrekker in de besprekingen. De andere partijen hebben in de aanloop naar de verkiezingen al aangegeven niet (meer) te hechten aan de haven. De VVD is tegenwoordig tegen.
De projectontwikkelaars MAB Development en BPF Bouwinvest roepen de Arnhemse politiek op de haven in het Rijnboogplan een kans te geven en bij een besluit over het omstreden project niet over één nacht ijs te gaan.
De twee projectontwikkelaars, die met de gemeente Arnhem een overeenkomst hebben gesloten over het Havenkwartier, volgen de politieke ontwikkelingen in het Arnhemse 'met argusogen', zegt Jos Melchers, directeur van MAB.
"Het zou een gemiste kans zijn als dit plan zou stranden", vindt Melchers, die ook optreedt als woordvoerder van Blauwhoed. Hij vindt het een 'hartstikke goed plan', dat in de afgelopen jaren 'alleen maar beter is geworden'.
Meer hierover in De Gelderlander van 24 maart


In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.