Gelderland mikt op zeker vijftig nieuwe windmolens voor eind 2020

ARNHEM - Het is de bedoeling dat Gelderland voor eind volgend jaar 51 nieuwe windmolens krijgt. Van 31 turbines is al zeker dat ze worden neergezet. Voor nog eens 20 windmolens bestaan plannen.

Dat betekent dat er nog een procedure loopt voor de realisatie van die molens of dat locaties nog in onderzoek zijn. Gelderland telt nu 38 turbines, die goed zijn voor 80,4 megawatt aan windvermogen. 

De Rijksoverheid en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben ruim zes jaar geleden bepaald dat Nederland in 2020 over 6.000 megawatt aan windvermogen zou moeten beschikken. Gelderland is verantwoordelijk voor 230,5 van de 6.000 megawatt aan windvermogen en voor de locaties waar de windmolens komen te staan. Van elke megawatt die niet wordt gerealiseerd, moet Gelderland in de periode van 2021 tot 2023 het dubbele inhalen.

Kansrijk

Volledig scherm
Een windmolen langs de A15 bij Oosterhout. © Erik van 't Hullenaar

Op deze plekken worden voor eind 2020 sowieso windmolens geplaatst:
- Nijmegen, De Grift (1 windmolen)
- Oude IJsselstreek, Den Tol (9)
- Zevenaar, Bijvanck (4)
- Geldermalsen, Avri (3)
- Zaltbommel (3)
- Neerijnen-Geldermalsen, Deil (11)

Voor deze locaties loopt nog een procedure of onderzoek voor windmolens:
- Arnhem, Kleefse Waard (4)|
- Nijmegen, Engie (2)
- Oldebroek (4)
- Overbetuwe (4)
- Zutphen, IJsselwind (3)
- Harderwijk, Lorentz (3)

De provincie Gelderland ziet de gemeenten Nijmegen, Beuningen, Culemborg, Geldermalsen, Heumen, Ermelo en Apeldoorn nog als kansrijke plekken voor nieuwe windturbines.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.