Volledig scherm
Een onderzoeker van Imec.

Gelderland overweegt tientallen miljoenen te betalen voor komst topinstituut

ARNHEM - Een internationaal onderzoeksinstituut wil neerstrijken in Gelderland. Imec, het grootste researchinstituut voor micro-electronica ter wereld, wil zich in een nieuwe vestiging in Gelderland specialiseren in technologisch onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid. De provincie Gelderland zou 60 tot 65 miljoen betalen voor de komst van het instituut en is daar over aan het nadenken.

De totale kosten van het instituut zijn 160 miljoen. 

Waar Imec komt te zitten, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk om hoeveel werknemers het gaat. De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer ziet kansen voor Imec, maar vindt 60 tot 65 miljoen wel een enorm bedrag. Het instituut kiest voor Gelderland, omdat hier veel onderzoekers zitten op het terrein van voedseltechnologie in Wageningen en gezondheid in Nijmegen. Die beide steden hebben daarom ook de beste papieren om het instituut binnen te halen. 

Hoofdkantoor

Imec is een van oorsprong Belgisch instituut met het hoofdkantoor in Leuven. 
Er zijn ook vestigingen in China, Taiwan, de VS en Eindhoven. Wereldwijd werken er 3500 mensen. Het werkt met een onderzoeksbudget van meer dan 350 miljoen euro. Imec is al actief in gezondheidszorg. Zo werkte het onder andere mee aan technologieën om hersen- en hartziekten te detecteren. 

 Er wordt momenteel een gedetailleerd onderzoek uitgevoerd naar de nieuwe vestiging. Provinciale Staten moeten uiteindelijk beslissen over de bijdrage van 60 tot 65 miljoen euro. Niet eerder gaf Gelderland zoveel geld aan een dergelijk instituut uit. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.