Een onderzoeker van Imec.
Volledig scherm
Een onderzoeker van Imec.

Gelderland overweegt tientallen miljoenen te betalen voor komst topinstituut

ARNHEM - Een internationaal onderzoeksinstituut wil neerstrijken in Gelderland. Imec, het grootste researchinstituut voor micro-electronica ter wereld, wil zich in een nieuwe vestiging in Gelderland specialiseren in technologisch onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid. De provincie Gelderland zou 60 tot 65 miljoen betalen voor de komst van het instituut en is daar over aan het nadenken.

36 reacties

 • LeonneBlok

  4 jaar geleden
  Hoi Mien, het verschil met TNO is dat ze hoofdzakelijk leven van subsidiegeld, en dat Imec na de opstart het overgrote deel gefinancierd krijgt vanuit de grotere industrie omdat die geloven in: gedeeld risico en gedeeld resultaat!
 • Mien

  4 jaar geleden
  Ik werk al 10 jaar in de halfgeleiderindustrie en weet precies wat IMEC is. De ontwikkeling van technologie wordt gedaan door de delen zonder winstoogmerk. Als geen grote private partij interesse heeft, wordt een joint venture oid opgezet die winst poogt te maken door het te commercialiseren. Dit wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders: IMEC zelf, wat weer in onderzoek geïnvesteerd wordt, en de bedrijven die in de JV zitten. IMEC is geen bedrijf, hoezeer jij dit kennelijk ook zo wenst te zien.
 • Twan

  4 jaar geleden
  Misschien dien je je eerst eens te verdiepen in zaken voordat je hoog van de toren blaast - maar ja "zalig zijn de onwetenden". Voor diegenen die wel interesse hebben: Imec International bestaat uit verscheidene dochterondernemingen waaronder Imec Belgie (Vzw=vereniging zonder winstoogmerk) en Imec Nederland (stichting) de andere 7 dochterondernemingen (NV's - Private Limited et cetera) maken winst en deze wordt ook uitgekeerd aan de aandeelhouders (bron: hun geconsolideerde jaarverslag). Imec is dus net zo niet-commercieel als Coca-Cola zullen we maar zeggen.
 • Mien

  4 jaar geleden
  Lees eens goed. IMEC is GEEN commercieel bedrijf, maar een onderzoeksinstituut. Zoals TNO. Dat wordt ook gesubsidieerd uit publieke gelden, net zoals IMEC geld krijgt van de Belgische overheid en de EU en van veel partners uit de industrie die daar hun onderzoek uitbesteden. Neemt niet weg dat het shoppen naar welke overheid het meeste uitkeert, belachelijk is: niet aan meedoen.
 • Mien

  4 jaar geleden
  Behalve, nogmaals, dat het geen bedrijf is: partners zoals Siemens, SanDisk, Intel en Samsung betalen geld aan IMEC om daar onderzoek te laten doen wat zij te risicovol achten (geen directe return on investment). Dit is normaal in een hightech industrie. En inderdaad, je kent de spreiding van het personeel niet, dus doe ook daar geen onware uitspraken over.

In samenwerking met indebuurt Arnhem