Volledig scherm
Het nieuwe kantoor van de provincie Gelderland aan de Markt in Arnhem, het Gelders Huis. © Jannes Linders

Gelders Huis in Arnhem Beste Gebouw van het Jaar 2018

UpdateARNHEM/ RENKUM/ AMSTERDAM - Het Gelders Huis van de provincie Gelderland in Arnhem is vrijdagmiddag in Amsterdam uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2018. Het ontwerp van Team V Architectuur won ook in de categorie 'Stimulerende Omgevingen'.

De Parkzaal van concertgebouw Musis in Arnhem won in de categorie 'Identiteit en Icoonwaarde'. De jury van de prijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) twijfelde tussen de twee Arnhemse gebouwen, maar het Gelders Huis kreeg uiteindelijk de voorkeur. Arnhem haalde zo in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam drie prijzen op. 

Volledig scherm
De nieuwe Parkzaal van concertgebouw Musis in Arnhem tijdens de officiële opening door koningin Máxima in januari 2018. © Rolf Hensel

Multifunctioneel centrum Doelum in Renkum  was ook overgebleven van de honderd inzendingen, maar het gebouw van de architectenbureaus NOAHH en Studio Nuy van Noort greep naast de eerste prijs in de categorie 'Leefbaarheid & Cohesie'. Daar ging de eer naar Space-S in Eindhoven.

De Parkzaal, een ontwerp van Van Dongen Koshuch Architects and Planners, sleepte donderdagavond tijdens de Nacht van de Architectuur in Arnhem ook al de Heuvelinkprijs 2018 in de wacht. Die lokale onderscheiding werd eind vorige eeuw in het leven geroepen door de gemeente Arnhem en De Gelderlander. 

Het is de derde keer dat Arnhem het Beste Gebouw van het Jaar binnen de gemeentegrenzen heeft. Kenniscentrum Rozet (getekend door Neutelings Riedijk Architecten) won in 2014 en vier jaar daarvoor ging revalidatiecentrum Groot Klimmendaal (van Koen van Velsen) met de eer strijken.

Volledig scherm
MFC Doelum in Renkum werd wel genomineerd, maar viel niet in de prijzen. © Rufus de Vries
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Man (24) zocht warmte en wilde knuffelen, maar vrouwen voelden zich lastig gevallen: OM eist werkstraf
    PREMIUM

    Man (24) zocht warmte en wilde knuffelen, maar vrouwen voelden zich lastig gevallen: OM eist werkstraf

    ARNHEM/ DOESBURG - Een 24-jarige Arnhemmer die op de verkeerde manier naar warmte en geborgenheid zocht in Doesburg vorig jaar, moet 80 uur werkstraf en 150 dagen voorwaardelijke celstraf krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag geëist wegens stalking van een kassamedewerkster, vernieling, bedreiging, bezit van pepperspray en een aanranding van zijn oudere huisbazin door haar vast te pakken en op de wang te zoenen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.