Volledig scherm
Het Gelders Orkest in actie. © Hans Nijs

Gelders Orkest moet nieuwe naam krijgen

DEN HAAG - Gelderland en Overijssel moeten jaarlijks 1,9 miljoen extra  uitgeven aan het Gelders Orkest en het Orkest voor het Oosten uit Overijssel. Beide orkesten gaan fuseren. Om goed te kunnen functioneren, is het extra geld nodig. De orkesten moeten afzien van hun plan om de namen Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten te laten voortbestaan. Ze moeten kiezen voor een nieuwe naam, die zowel in Gelderland als Overijssel gebruikt kan worden.

Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een zwaarwegend advies aan minister Van Engelshoven van Cultuur.  De raad stemt daarin in met het samenwerkingsplan van beide orkesten en adviseert om de subsidie van 7,4 miljoen euro per jaar ook na 2019 te verstrekken.

Geleidelijk samengaan

De twee orkesten willen geleidelijk samengaan in één organisatie, met één
directeur en één dirigent. Wel blijven er twee standplaatsen: Arnhem en Enschede. Om er echt iets van te maken, is extra geld nodig van de provincies. Veel muzikanten hebben nu een aanstelling voor 60 tot 70 procent. Daarvoor werd gekozen na de zware bezuinigingen vanuit het rijk.

In de praktijk blijkt het moeilijk werken met zoveel deeltijders. De orkesten willen hun musici daarom weer fulltime contracten geven. Gelderland is daar positief over, in Overijssel bestaan nog twijfels. Als het geld er niet komt, moeten de orkesten het doen met de huidige budgetten. Voorlopig zou dat kunnen, stelt de Raad, maar op lange termijn is dat te mager. 

De nieuwe naam

Het behoud van de twee namen is een slecht idee, vindt de Raad. De orkesten willen in Overijssel optreden als Orkest van het Oosten en in Gelderland als Het Gelders Orkest. Dat leidt tot verwarring, vindt de Raad, en zorgt er ook niet voor dat de muzikanten zich onderdeel gaan voelen van één gezamenlijk orkest. Juist in de beginfase zou het ideaal zijn om te kiezen voor een nieuwe naam, die zich meteen vastzet in de  hoofden van de muziekliefhebbers in het oosten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.