Volledig scherm
PREMIUM
Het Gelderse Klimaat- en Energiedebat in Zutphen. © Jan Ruland van den Brink

Gelderse VVD gooit grenzen wagenwijd open voor arbeidsmigranten

ZUTPHEN - Als we al het werk dat op ons wacht gedaan willen krijgen, dan hebben we arbeidsmigranten hard nodig. Dat zei de Gelderse VVD-lijsttrekker Jan Markink woensdagavond bij het Gelderse Klimaat- en Energiedebat in Zutphen.

Markink reageerde op een stelling van debatleider Clairy Polak: ‘De energietransitie vergt veel arbeidskracht, en daar hebben we arbeidsmigranten voor nodig’. De VVD-voorman zei volmondig ‘ja’, om toe te voegen dat dat niet alleen voor de energietransitie geldt, maar ook voor sectoren als de techniek en de zorg.

,,We hebben meer vacatures openstaan dan dat er mensen beschikbaar zijn in Nederland”, zei Markink na afloop. ,,Tussen de 500.000 en een miljoen arbeidskrachten komen we tekort. Als je de economie niet tot stilstand wil laten komen, dan heb je arbeidsmigranten gewoon nodig om de dingen gedaan te krijgen.” 

Volgens de VVD-lijsttrekker, tevens gedeputeerde namens zijn partij in de provincie, zijn er nu al tussen de 150.000 en 200.000 arbeidsmigranten structureel aan het werk in Gelderland. ,,En dat moeten er nog meer worden. We weten niet hoe we anders het werk klaar krijgen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.