Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © JAAP DE BOER

Gemeente Arnhem: personeelsbestand minder divers door anoniem solliciteren

ARNHEM - Arnhem wil stoppen met de proef waarbij anoniem wordt gesolliciteerd. Het kan averechts werken, zo heeft de gemeente ontdekt.

De gemeente Arnhem wil voortaan namen en rugnummers weten van sollicitanten. Het college van burgemeester en wethouders wil de proef, waarbij de naam van de sollicitant wordt doorgestreept, niet continueren.

,,Als je niet weet of iemand op grond van zijn achternaam mogelijk een migratieachtergrond heeft, kun je langs die weg ook niet extra aandacht geven aan het opbouwen van een diverser personeelsbestand", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Weegschaal

Het gemeentehuis van Arnhem.
Volledig scherm
Het gemeentehuis van Arnhem.

Bij gelijke geschiktheid is het volgens hem handig dat een sollicitatiecommissie dat wel weet. ,,Je kunt de wens van de gemeente mee laten wegen in je uiteindelijke beslissing", aldus de woordvoerder. Maar het is volgens hem beslist niet de bedoeling dat de weegschaal naar de andere kant doorslaat. ,,We gaan niet positief discrimineren."

Daarnaast heeft de proef volgens het stadsbestuur geen aantoonbare meerwaarde opgeleverd. Uit de pilot blijkt dat relatief weinig mensen met een migratieachtergrond reageerden op een externe vacature bij de gemeente.

De proef die de gemeente heeft gehouden tussen 1 april 2016 en 1 januari 2018 vloeide voort uit een motie van de PvdA en Verenigd Arnhem in 2015. Die motie droeg het toenmalige college op een bewustwordingstraining voor ambtenaren te organiseren en een proef te beginnen met anoniem solliciteren.

Kwalificaties

Omdat, aldus de indieners destijds, in de praktijk vaak blijkt dat een achternaam soms meer bepaalt of je een baan krijgt of niet, dan gebleken geschiktheid of kwalificaties van de sollicitant.

De proef werd gehouden van 1 januari 2016 tot en met 31 december van dat jaar. Omdat er toen relatief weinig vacatures waren, besloot de gemeente de proef met een jaar te verlengen.

In de eerste periode waren er dertien externe vacatures. Daarop werd 533 keer gereageerd. 38 mensen met een migratieachtergrond waagden de gok. Eén allochtoon werd uitgenodigd voor een gesprek. Deze persoon werd afgewezen.

Onleesbaar

In de tweede periode waren er 23 vacatures. Er reageerden 739 personen. 60 mensen met een migratieachtergrond schreven een brief. Voordat de sollicatiecommissie die onder ogen kreeg werden de namen onleesbaar gemaakt. Zes van de briefschrijvers met een migratieachtergrond kregen een uitnodiging. Eén kreeg een baan bij de gemeente Arnhem.

De gemeente wil nu met de proef stoppen. Wel wil ze doorgaan met het geven van trainingen die bijdragen aan bewustwording van vooroordelen rondom afkomst van sollicitanten. De gemeente gaat hiermee dan ook door. Ook blijft de gemeente bewust stagebeleid hanteren.

Afspiegeling 

Want, aldus het college, de gemeente streeft naar een diverse organisatie die een betere afspiegeling is van het Arnhemse samenleving dan nu het geval is. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar culturele achtergrond, maar ook naar seksuele voorkeur en fysieke en/of psychische beperkingen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.