Volledig scherm
PREMIUM
De Oranjekazerne in Schaarsbergen. © ANP

Generaal over misstanden Schaarsbergen: ‘We weten, we hebben geen koorknaapjes’

Zijn Oranjekazerne was lange tijd het symbool van alles wat er mis was met Defensie: de mannencultuur werkte misstanden in de hand en bezuinigingen zorgden onder meer voor een gebrek aan winterkleding en legionella in de douches. Generaal Ron Smits wil schoon schip maken: ,,Van de aantijgingen van 2017 is niets meer over.”

Het is november 2017 als generaal Ron Smits voor het eerst een lichting geslaagde rekruten toe mag spreken. Smits is pas sinds juli dat jaar de hoogste baas van de Oranjekazerne in Schaarsbergen en hij heeft weken uitgekeken naar dit moment. 

Volledig scherm
Generaal Ron Smits. © Ministerie van Defensie

Maar uitgerekend die dag komt de Volkskrant met het verhaal van drie oud-bewoners van de kazerne: vernederd, mishandeld en verkracht zijn de militairen die na jaren te hebben gezwegen naar de krant zijn gestapt om hun verhaal te doen.

Smits voelt de blikken van toegestroomde ouders, als hij die middag hun kinderen die felbegeerde rode baret op gaat zetten. ,,De hele tribune zat vol. Wat zouden ze denken? Die mensen hadden hun kind de opleiding ingestuurd en op het moment dat ze echt mogen beginnen, hoor je dat er hier blijkbaar van alles gebeurt. Ik moest er wel wat over zeggen, vond ik.’’ 

De 53-jarige generaal begint over het interne meldsysteem, de bordjes met de nummers van anonieme hulplijnen en bevestigt: hier moet iets aan gedaan worden. Hij sluit af met een uitzonderlijke mededeling: ,,Als je het nou allemaal niet vertrouwt, kom dan naar mij.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.