Volledig scherm
Duizenden mensen zien de aankomst van de renners in Nijmegen. © DG

'Giro in Gelderland was geld meer dan waard'

ARNHEM - De Giro-start in Gelderland was vooral een mooi feest. Dat de economische opbrengst een stuk minder was dan gehoopt, is jammer. Maar de 5 miljoen euro die de provincie in de wielerwedstrijd stak, zijn goed besteed. Die boodschap droegen de twee grootste partijen van Gelderland, VVD en CDA, woensdag uit tijdens een vergadering over de Giro. „De Giro was het geld meer dan waard”, zei VVD-Statenlid Ans Huisman.

De Giro trok in mei 482.000 bezoekers en leverde ondernemers 8,4 miljoen euro op.

Kritiek
Gerekend was op ruim 11 miljoen. De begroting van de organisatie sloot met een tekort van 350.000 euro. De VVD vindt dat daar kritisch naar gekeken mag worden, maar dat de kritiek niet de trots over het evenement in de weg moet staan.

Kosten
Het CDA liet in 2015 nog vastleggen dat de provincie Gelderland geen cent meer zou betalen dan 5 miljoen euro. Dat besluit leidde ertoe dat de inzet van ambtenaren (ter waarde van meer dan 1 miljoen euro) op de begroting van Giro Gelderland een aparte plek kreeg. De provincie moet nu toch 255.000 euro extra betalen. Het CDA gaat daar nu toch mee akkoord.

Feestje
Andere partijen zijn kritischer en vragen zich wel af of die 5 miljoen van Gelderland goed besteed zijn. Dat het evenement Gelderlanders niet tot sporten heeft aangezet, zit GroenLinks en SP dwars. Dat was wel de bedoeling. „Men raakte niet geïnspireerd om te gaan sporten, maar om een biertje te drinken in de zon. Als het de bedoeling van gedeputeerde Markink is om een mooi feestje te geven, moet hij dat voortaan gewoon zeggen”, stelde Anne Wieggers (GroenLinks).

Evenementen
De Giro werd voor 93 procent betaald door de overheid. Volgende evenementen moeten voor minstens de helft door het bedrijfsleven betaald worden. Gelderland heeft het oog op het WK Inline Skaten 2018 laten vallen. Dat zou in Arnhem en Heerde moeten plaatsvinden.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.