Volledig scherm
Een van de onderdelen van het kunstwerk van Hans Koetsier bij het voormalige Giro-kantoor aan de Velperweg in Arnhem, dat ten prooi is gevallen aan de sloop. © Foto Theo Brink/Stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem

Giro-kunst in Arnhem niet door miscommunicatie, maar bewust gesloopt

ARNHEM - De sloop van de kunst die Hans Koetsier in 1978 maakte voor het toenmalige Giro-kantoor aan de Velperweg  is uitgevoerd met medeweten van de projectontwikkelaar die het gebouw in een appartementencomplex omtovert. 

Dat valt af te leiden uit e-mailcorrespondentie eerder deze maand tussen Borghese Real Estate en Huissenaar Theo Brink, oprichter en bestuurder van Stichting Kunst in de Publieke Ruimte in Arnhem. 

Brink had net als een aantal andere mensen aan de bel getrokken bij de projectontwikkelaar toen hij zag dat van de uit verschillende gekleurde elementen bestaande kunst van Koetsier alleen het blauwe nog zichtbaar was vanaf de Velperweg.

In antwoord op een e-mail van zijn hand liet Borghese aan Brink weten dat het rode en gele onderdeel van het kunstobject zijn verwijderd en verwerkt tot granulaat. 

,,Ook het blauwe object en de overige elementen zullen binnen afzienbare tijd door sloper Beelen worden verwijderd‘’, aldus de projectontwikkelaar in zijn antwoord aan Brink. Daarmee lijkt het erop dat de sloopklus toch in diens opdracht is gedaan. 

Haaks

De informatie staat haaks op de lezing van wethouder Hans de Vroome van Cultuur woensdag in de vergadering van de Arnhemse gemeenteraad, in antwoord op vragen van GroenLinks en de VVD. Navraag bij de projectontwikkelaar had hem geleerd dat de kunst door een miscommunicatie met de sloper verloren is gegaan. 

Ook zou Borghese de wethouder hebben meegedeeld dat ze de teloorgang ‘zeer ernstig’ betreurt. Volgens De Vroome had de ontwikkelaar hem laten weten de kunst een plek te hebben willen geven in het kader van de metamorfose van het oude girokantoor in een complex met 285 woonappartementen. Het eind van het liedje is dat dit nu in elk geval met het resterende blauwe onderdeel zal gebeuren.

Zwartepiet

Beelen Sloopwerken uit Harderwijk, dat tot dusver in feite de zwartepiet krijgt toegespeeld voor het verloren gaan van de kunst, wil niets zeggen over de kwestie. ‘Geen commentaar’, is de enige reactie. Borghese Real Estate laat weten over de kwestie niet meer met de pers te willen spreken. 

Wethouder De Vroome heeft vrijdag nog contact gehad met de directie van de projectontwikkelaar en die heeft andermaal tegenover hem verklaard dat de vernietiging echt op een misverstand berust. De Vroome vraagt zich nu af of er intern wellicht iets schort aan de communicatie bij Borghese.   

Brink heeft, nadat hij antwoord kreeg van Borghese, nog gevraagd aan de projectontwikkelaar of de gemeente en de nabestaanden van de kunstenaar op de hoogte waren van de ontwikkelingen. ,,Op drie mails van mij hierover kreeg ik geen reactie meer.‘’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.