Volledig scherm
De John Frostbrug in Arnhem, ‘de brug die Britse, Canadese Poolse en Amerikaanse strijdkrachten probeerden te veroveren - maar ze faalden’. © Rolf Hensel

‘Go Loco’: The Guardian tipt ‘relaxed en groen Arnhem’ voor stedentrip

ARNHEM - Het is per trein maar vijf uur en een kwartier vanaf Londen en een retourtje kost niet meer dan 140 pond (zo’n 160 euro). Alle reden voor de Britse krant The Guardian om Arnhem van harte aan te bevelen als een van tien bestemmingen voor een stedentripje op het Europese vasteland.

De Gelderse hoofdstad, op stek zeven in de ranglijst ‘Go Loco’, is in goed gezelschap van bijvoorbeeld Gent, Antwerpen, Biarritz, Keulen en Nîmes. In Nederland vinden de redacteuren van The Guardian verder alleen Rotterdam een bezoekje waard in de herfst, ‘als de toeristen weg zijn, maar het culturele leven volop bruist’.

Meer dan ‘De Slag’ alleen

Volledig scherm
De ontvangsthal van station Arnhem Centraal. © Marc Pluim

De Britten zijn bijzonder onder de indruk van station Arnhem Centraal, ‘een groots statement (...) van golvend glas, zichtbaar beton en staal’, voor de treinreiziger de poort tot een stad die al behoorlijk wat transformaties voor de kiezen kreeg, constateert The Guardian. Om vervolgens meteen over te schakelen naar september 1944 en de vergeefse gevechten om de ‘Brug te Ver’.

Maar er is meer aan Arnhem de moeite waard dan ‘De Slag’ alleen, schrijft de krant. Arnhem, ‘stad van mode en design’, stad van Viktor & Rolf, Marcel Wanders en Pauline van Dongen, is relaxed en groen. En in Modekwartier Klarendel vindt je unieke items van aanstormende lokale ontwerpers, en nog duurzaam ook, zoals bij Elsien Gringhuis en Atelier Judith van den Berg.

‘Alternatief voor Amsterdam’

Op cultuurgebied is in Arnhem genoeg te doen, constateert The Guardian, ‘met achttien musea en vele opties voor concerten’. Kröller-Müller op de Hoge Veluwe in Otterlo, met ‘de op-een-na grootste collectie Van Goghs ter wereld’ is voor The Guardian ook gewoon Arnhem. Want je kuiert vanuit Sonsbeek immer zo het uitgestrekte natuurgebied in, dat ook nog eens een van de grootste beeldentuinen van Europa herbergt.

Volledig scherm
In Park Sonsbeek maak je ‘de perfecte herfstwandeling’. © Erik van 't Hullenaar

De krant tipt niet alleen het al genoemde Park Sonsbeek voor de ‘perfecte herfstwandeling’, maar geeft natuurlijk ook eet- en drinksuggesties. Stella by Starlight, Sugar Hill, Caspar, Stadsvilla Sonsbeek (‘warme chocolademelk en Arnhems Meisje’) en Stan & Co schoppen het allemaal tot een vermelding. En als je dan moe bent van dat al, leg je je hoofd te ruste te midden van de art nouveau van Hotel Molendal, met uitzicht op datzelfde Sonsbeek.

The Guardian ziet de Gelderse hoofdstad als een mooi alternatief voor Amsterdam. Niet alleen door de inwoners daar wordt de stortvloed aan buitenlandse bezoekers blijkbaar gezien als een probleem. Want schrijft de krant: waar in Amsterdam de straten overbevolkt zijn met toeristen ‘is de kans groot dat je die in Arnhem gewoon lekker voor jezelf hebt’. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.