Opnieuw goudvissen in de Jansbeek.
Volledig scherm
Opnieuw goudvissen in de Jansbeek. © Rolf Hensel

Goudvis terug in Jansbeek

ARNHEM - En opnieuw zwemmen er goudvissen in de Sint Jansbeek in Arnhem. Het gaat om zeker een stuk of vijf exemplaren van zo'n 20 centimeter lang. Ze zwemmen in de beek langs het Audrey Hepburnplein en de Nieuwstraat.

Het is de tweede achtereenvolgende zomer dat er goudvissen zwemmen in de beek die door het centrum van Arnhem loopt. Vorig jaar was de watergang met ruim tweehonderd oranje vissen een bezienswaardigheid. Omdat de goudvis een invasieve exoot is die niet thuis hoort in de Nederlandse wateren besloot het Waterschap Rijn en IJssel de dieren te vangen. 

Kroeskarper

Als deze vissen zich vermengen met bijvoorbeeld de kroeskarper dan kan dat het einde betekenen van deze inheemse soort. Daarom wil het waterschap dat de goudvis niet in de natuur wordt uitgezet.

Quote

We hebben afgelopen jaar tien snoeken in de beek geplaatst om te voor komen dat nieuw uitgezette goudvissen zich kunnen vermeerde­ren.

Ecoloog Matthijs de Vos, Waterschap Rijn en IJssel

,,We hebben afgelopen jaar tien snoeken in de beek geplaatst om te voor komen dat nieuw uitgezette goudvissen zich kunnen vermeerderen. Eén snoek is inmiddels dood gegaan. Die andere negen zitten nog in de Jansbeek", zegt ecoloog Matthijs de Vos van het Waterschap Rijn en IJssel.

Hij had nog niet gehoord van de nieuwe goudvissen in de beek. Het waterschap zal voorlopig nog niet ingrijpen. ,,Dat zijn flinke jongens", zegt De Vos als hij een foto ziet van twee goudvissen. ,,We wachten even af of er een snoek of reiger is die ze verschalkt. De snoeken die we hebben uitgezet kunnen wel een meter lang worden, de vrouwtjes zelfs nog langer.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.