Volledig scherm
Trolleybus van Willem van Genk, met Haphoek-reclame © Eigen foto

Gratis frites in Arnhem: Ratelband viert 70e verjaardag

ARNHEM - Eigenlijk iets te laat, maar niet minder gemeend viert Rolls Ratelband volgende week zondag de zeventigste verjaardag van de familie-onderneming. De traktatie: gratis frites.

Arnhemmer Ratelband deelt die dag tussen twaalf uur ’s middags en zes uur ’s avonds uit, vanuit zijn Haphoek aan de Roggestraat. Hij nam de bedrijfsvoering van de meest vermaarde friteszaak van de stad vijf jaar geleden over van vader Emile. Die opende de zaak, op exact dezelfde stek, in 1978.

De geschiedenis van het familiebedrijf gaat echter verder terug. Frans Ratelband, respectievelijk grootvader van Rolls en vader van Emile, had al voor de oorlog een bakkerij in de Nieuwstraat. Daaruit ontwikkelde zich in 1949 ook een lunchroom. 

Om de verjaardag nog wat sterker te makeren, tracht Rolls Ratelband een werk van Nederlands bekendste outsider-kunstenaar Willem van Genk op de kop te tikken. Hij maakte tijdens zijn leven, dat in 2005 eindigde, modellen van trolleybussen uit restafval.

,,Hij heeft er zeventig gemaakt en daarvan droegen er 65 de naam van Ratelband Haphoek”,  zegt Rolls Ratelband. ,,Zo reden ze vroeger in het echt door Arnhem.”      

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.