Volledig scherm
Watertappunt in de Gruyterpassage in het Musiskwartier in Arnhem. © DG

Gratis water in Arnhem in plaats van plastic fles

ARNHEM - Bezoekers van de Arnhemse binnenstad kunnen hoogstwaarschijnlijk vanaf volgend jaar op zeven plekken gratis water tappen. 

Met de aanleg van watertappunten op drukbezochte plaatsen wil de gemeente mensen aansporen om geen water in plastic flessen te kopen in de winkel. 

De watertappunten komen bij station Arnhem Centraal, op het Willemsplein bij de toegang van het Gele Rijdersplein, bij gebouw Rozet, op het Velperplein, bij het Focus Filmtheater op het Audrey Hepburnplein en bij het nieuwe infocentrum aan de Rijnkade. Ook op de kop van de Markt of aan de noordzijde van de Turfstraat komt er een.

Musiskwartier

Op dit moment zijn in het centrum al twee watertappunten. Er staat er een in de Gruyterpassage in het Musiskwartier van Join The Pipe, een organisatie die het gebruik van milieuvervuilend voorverpakt bronwater wil tegengaan door herbruikbare flessen en duurzame drinkwater-tappunten aan te bieden. Met de opbrengst van de verkoop ervan financiert de organisatie de aanleg van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Van het tappunt in de Gruyterpassage kun je alleen gebruik maken als de winkelpassage is geopend. Het andere watertappunt staat bij het nieuwe infocentrum Airborne at the Bridge aan de Rijnkade en is onderdeel van een kunstwerk. Het nadeel van de twee daar aanwezige kraantjes is dat je er geen flesje onder kunt houden. Dat is de reden waarom de gemeente er één in de directe omgeving bij wil plaatsen. 

Geld

Het idee om meer openbare watertappunten in de binnenstad te creëren, is vorig jaar al gelanceerd door de ChristenUnie. Samen met GroenLinks heeft die partij er onlangs in de gemeenteraad op aangedrongen om er nu echt werk van te maken en geld aan uit te geven. Een meerderheid heeft daar mee ingestemd, alleen de SP, de Partij voor de Dieren en de PVV niet.  

Achter het plan steekt de motivatie dat milieu en klimaat er mee gediend zijn als mensen hun waterflesje ergens kunnen bijvullen. In Nederland worden dagelijks 500.000 plastic waterflesjes verkocht. AIs het water daaruit is opgedronken, komt 80 procent van al dat plastic bij het afval en belandt een deel als zwerfafval op straat en in de natuur. 

Kooldioxide

Bovendien leiden productie, verpakking en transport van een liter verpakt drinkwater tot driehonderd keer zoveel uitstoot van kooldioxide als de productie  en distributie van een liter kraanwater. 

En dat is dan in de wetenschap dat dat kraanwater in Arnhem van superieure kwaliteit is en dat je om die reden in elk geval geen water in een flesje hoeft te kopen.  

 De kosten van de aanleg worden op 30.000 euro geraamd. Aan het operationeel houden van de watertappunten is de gemeente jaarlijks iets minder dan 3.000 euro kwijt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.