Volledig scherm
Mark Coenders, de fractieleider van GroenLinks in de Arnhemse gemeenteraad. © Rens Plaschek

GroenLinks Arnhem ziet weinig in lijmpoging: ‘Wij hebben ons niet vergist’

ARNHEM - GroenLinks ziet weinig in een poging om de uiteengespatte Arnhemse coalitie te lijmen. Fractieleider Mark Coenders zegt dat het besluit het vertrouwen in VVD en D66 op te zeggen niet zomaar genomen is. ,,Wij hebben ons niet vergist.”

De grootste partij van Arnhem reageert daarmee op aanzwellende geluiden om de breuk te lijmen. Eerder zei SP-leider Gerrie Elfrink dat een hersteloperatie nuttig zou zijn. Arnhem Centraal sluit zich daarbij aan. De partij vindt dat GroenLinks en PvdA te lichtzinnig tot een breuk zijn gekomen. Het meningsverschil over zorgkosten en de financiële positie van de gemeente is te lichtzinnig genomen, oordeelt Arnhem Centraal.

Irritatie over opstelling D66

Woensdag  wordt in een debat over de ontstane politieke en bestuurlijke situatie gesproken. Coenders zegt dat pogingen om de breuk te lijmen bijzonder moeilijk zullen zijn. De irritatie over de opstelling van vooral D66 heeft zich in de afgelopen maanden opgehoopt en kwam afgelopen vrijdag tot een uitbarsting. D66 zou zich te veel hebben opgesteld als oppositiepartij.

Coenders zegt dat hij woensdag in het debat met enkele voorbeelden van de negatieve houding van D66 zal komen. Eentje wil hij er vast prijsgeven: dit voorjaar weigerde D66 een overleg met de coalitiepartijen bij te wonen over de oplopende zorgkosten. ,,Zo werkt een coalitie niet. Een coalitie moet meer zijn dan vier losse fracties. En dat werd steeds moeilijker.”

Niet volledig kansloos

Dat D66 en VVD afgelopen week aankondigden niet akkoord te gaan met het plan van burgemeester en wethouders om de reserves af te romen, was de druppel die de emmer deed overlopen voor GroenLinks. ,,Dat voorstel van burgemeester en wethouders was voor ons al een ultiem compromis.”

Een lijmpoging is niet volledig kansloos voor GroenLinks, maar Coenders gaat er vanuit dat woensdag in het debat de route wordt bepaald naar een nieuwe coalitie. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.