Volledig scherm
Politiehond Chica met bazin op het treinstation van Elst. © Rolf Hensel

Grote controle op spoor Arnhem en Nijmegen: 'veel coke en ketamine'

ARNHEM/NIJMEGEN - Coke, speed en vooral veel ketamine. De politie en de NS hielden deze vrijdag een grote controle op het traject Arnhem-Nijmegen en Arnhem-Emmerik. Veel drugsgebruikers liepen tegen de lamp.

Cor Looijen coördineerde vrijdagmiddag en -avond de gezamenlijke controle van politie en NS. ,,We hadden het erg druk, met name in de trein naar Duitsland. We hebben veel coke, GHB, speed en ketamine in beslag genomen. In sommige gevallen ging het om behoorlijke hoeveelheden, bedoeld voor de handel'', vertelt Looijen.

In totaal namen circa 35 agenten en NS-medewerkers veiligheid en service aan de actie deel. Ook werd er een speurhond ingezet. Looijen: ,,Wij zijn zeker van plan dit regelmatig te doen.'' 

Arnhem-Nijmegen staat bekend als een traject waar relatief veel mensen zwartrijden. Soms hebben die mensen ook openstaande boetes. Die konden ze gisteren direct betalen; de politie had een mobiel pinapparaat bij zich.  Er werden elf zwartrijders betrapt. ,,Zwartrijders sparen doorgaans geld uit. Dit keer waren ze juist duur uit'', aldus Looijen.

De treincontroles hebben ook tot doel mobiele bendes in kaart te brengen.  Criminelen uit onder meer Polen, Bulgarije en Roemenië verplaatsen zich binnen Europa met de auto, maar ook per trein. Looijen: ,,Wie zijn het? Met wie gaan ze om. We halen ze uit de anonimiteit.''

De politie deelt de verzamelde informatie met collega's in het buitenland en partners als douane. Dit met het doel misdrijven op te lossen. In Zevenaar werd een ongewenst vreemdeling overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Volledig scherm
NS en politie controleren op drugs op het treinstations tussen Arnhem en Nijmegen. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.