Hannah Hoekstra als Emma in People, Places & Things.
Volledig scherm
Hannah Hoekstra als Emma in People, Places & Things. © Krista van der Niet

Hannah Hoekstra speelt Emma, een actrice met een verslaving

ARNHEM - Hannah Hoekstra pelt alle lagen van de mens af voor haar rol als Emma, een actrice met een verslaving in People, Places & Things van Toneelgroep Oostpool. De voorstelling is vanaf 8 januari vijf dagen lang te zien in Huis Oostpool in Arnhem. 

Even voor de duidelijkheid: actrice Hannah Hoekstra (31) is geen Arnhems meisje. Ze woonde van haar zesde tot en met haar achttiende jaar dan wel in Arnhem, maar haar geboorteplaats Rotterdam zit in haar hart. Ook al heeft ze goede herinneringen aan de stad waar ze opgroeide, zoals Park Sonsbeek. ,,Dat is zo waanzinnig mooi.”

Gedurende de repetitieperiode van het toneelstuk People, Places & Things van Toneelgroep Oostpool, waarin ze de hoofdrol speelt, heeft Hoekstra te weinig tijd om er te gaan wandelen. Gelukkig blijven haar herinneringen er altijd liggen, zoals toen ze met vrienden in de zomer… Hoekstra maakt haar zinnen niet helemaal af. Beelden van voorbije momenten schieten door haar hoofd. Later vertelt ze dat ze in Sonsbeek wel eens een jointje opstak met haar vrienden.

Paddo

Drugs en natuurschoon: een waanzinnige combinatie aldus Hoekstra. Een of twee keer per jaar zoekt ze de natuur op met inname van een kleine dosis paddo’s. ,,Trippen op wat de natuur brengt.” Ze vind het waanzinnig wat zintuigen kunnen door het eten van een paddo. Dat je paden bewandelt in je hoofd die je nuchter niet ziet. Hoekstra benadrukt dat paddo’s geen must zijn om haar creatieve input te geven en dat ze prima zonder kan. Ook al speelt ze nu Emma, een actrice met een drugs- en alcoholverslaving die moet afkicken in een kliniek. 

Drugsgebruik en verslavingsgevoeligheid herkent Hoekstra wel. Ze kan heel goed van verkeerd spul afblijven. Natuurlijk neemt ze haar ervaringen mee in haar rol als Emma, maar People, Places & Things gaat niet alleen over verslaving. Het gaat juist over herstel, verbinding maken en het krijgen van een tweede kans. Verslaving zit in een heel systeem van iemand. Iedereen is opgegroeid en opgevoed. De lagen die iemand daarmee om zijn persoonlijkheid wikkelt, mag Hoekstra afwikkelen in dit stuk. Daarbij is het personage van Emma ook nog eens actrice.

Grote goud

People, Places & Things gaat voor Hoekstra dan ook over waarachtigheid. Wanneer deel je de waarheid met andere mensen en wanneer is het een masker? ,,Emma is er heel goed in om zichzelf niet bloot te geven in een therapie wanneer dat wel wenselijk is.” Voor haar als acteur is het ook een interessant onderzoek in hoe je dat onderscheid tussen waarachtig en schijn helder en interessant maakt. Dat heeft niks met ‘diep gaan’ voor een rol te maken. Zeker omdat iedereen vraagt hoeveel ze zelf op Emma lijkt. ,,Het mag nooit over Hannahs pijn gaan. Empathie opwekken voor Emma bij mezelf en bij de mensen in de zaal: dat is wat ik wil bereiken. Als dat lukt, is dat het grote goud van spelen.”

People, Places, Things van Toneelgroep Oostpool is te zien van 8 tot en met 12 januari en van 19 tot en met 23 maart in Huis Oostpool en van 13 tot en met 16 februari in Lux Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.