Hans Goedkoop bij de presentatie van zijn serie over de Tachtigjarige Oorlog.
Volledig scherm
Hans Goedkoop bij de presentatie van zijn serie over de Tachtigjarige Oorlog. © NTR

Hans Goedkoop belicht de Slag om Arnhem en de sporen van de oorlog

ARNHEM Hans Goedkoop, het gezicht van geschiedkundig tv-programma ‘Andere Tijden’ komt donderdag naar Arnhem. Hij bespreekt tijdens een symposium in de Eusebiuskerk de impact van de oorlog op het herdenken in Arnhem en Gelderland.

Het symposium is voorbereid door de Stichting archeologisch onderzoek naar conflict, onderdrukking en oorlog ACCO.

Deze stichting wil de krachten bundelen in het nationaal en internationaal onderzoek naar sporen van oorlog en genocide. Drie jaar geleden organiseerde het ACCO het eerste congres onder titel ‘Strijdigheden’.

‘Beklijft het nog?’

Dit jaar heeft het congres als thema ‘Market Garden’.  Het dagprogramma heeft plaats in Rozet. Hans Goedkoop gaat in zijn lezing in op de vraag hoe de geschiedenis van Market Garden zijn plaats kan houden in het bewustzijn van de bevolking.

De stichting ACCO zegt daarover: ,,Er zijn meer feiten bekend over de Slag om Arnhem dan ooit tevoren. Er worden meer verhalen verteld. Maar beklijft het nog? En wat is de rol van archeologie in het vormgeven van de herinnering?”

Het dagprogramma in Rozet wordt ingeleid door Ruurd Kok, ‘conflictarcheoloog van het eerste uur’, aldus ACCO. In zijn visie is er geen regio waar het herdenken zo sterk leeft als de omgeving van Arnhem, de stad waar zijn moeder als kind de Slag om Arnhem meemaakte.

,,Nabestaanden keren jaarlijks terug op bedevaart naar de plekken waar hun dierbaren hebben gevochten of zijn gesneuveld. Bij oorlogsmonumenten laten zij vaak persoonlijke boodschappen achter die een geheel eigen verhaal toevoegen aan dat van het gedenkteken en de plek soms zelfs een nieuwe betekenis geven.‘’ 

Ruurd Kok is bezig met een boek over dit fenomeen.

Het evenement vindt op 12 september plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem. De zaal gaat open om 19.00 uur, start programma 20.00 uur. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld en kan via strijdigheden.com

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.