Helena en haar dochter Elene bij een pagina van vertellingen over Indië van Marion Bloem in herinneringspark Sawah Belanda nabij Bronbeek in Arnhem.
Volledig scherm
PREMIUM
Helena en haar dochter Elene bij een pagina van vertellingen over Indië van Marion Bloem in herinneringspark Sawah Belanda nabij Bronbeek in Arnhem. © Rolf Hensel

Helena (87) uit Arnhem overleefde bloedbad in Indië na de 'bevrijding’: ‘Ik kan niet meer slapen in het donker’

ARNHEM Het einde van de Tweede Wereldoorlog bracht geen vrede in Nederlands Indië. De afslachting van de Nederlanders en Indische Nederlanders door losgeslagen moordbendes in de beruchte periode van de Bersiap staat Helena (87) voor altijd op het netvlies gegrift. ,,Ik kan nog altijd niet slapen in het donker. Dan zie ik de wreedheden en de beelden van de lijken weer voor me.”

2 reacties

  • Kodok

    3 jaar geleden
    Na 400 jaar koloniale overheersing, slavernij, massa slachtingen en genocide kan ik eigenlijk nul sympathie opbrengen voor vermoorde Nederlanders tijdens de bersiap. Daarnaast hebben de Nederlanders hun Molukse bondgenoten verraden.
  • Theo42

    3 jaar geleden
    Aangrijpend verhaal. Museum Bronbeek geeft nog meer info over de koloniale tijd en dat er meer is gebeurd. Ten goede maar ook ten kwade. Let op : het museum is vanwege de corona beperkt opengesteld.