Volledig scherm
Airborne Museum Hartenstein, volop in verandering. © Erik van 't Hullenaar

Herman Koch leidt inzamelingsactie voor stiltekamer in Airborne Museum

OOSTERBEEK - Bestsellerauteur Herman Koch is het boegbeeld van een inzamelingsactie die het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek is gestart om de bouw van een stiltekamer te realiseren. Die kamer moet een ruimte worden waar museumbezoekers 'in alle rust hun verloren dierbaren kunnen herdenken', zo meldt directeur Sarah Heijse van het museum.  

Heijse denkt daarbij aan nabestaanden van mensen die 'hebben gevochten voor onze vrijheid' of 'slachtoffer waren van de Slag om Arnhem'. 

Oproep

Volledig scherm
Herman Koch geeft in het Airborne Museum een lezing over de ervaringen van zijn familie tijdens de oorlog. © Gerard Burgers

Heijse stelt dat de stiltekamer 30.000 euro kost. Het is de bedoeling dat de ruimte voor de 75e herdenking van de bevrijding van Nederland in 2020 klaar is. Op het platform voordekunst.nl voor crowdfunding in de creatieve sector doet Koch een oproep om te doneren in de Engelse taal aan een internationaal publiek. Het museum herhaalt de oproep ook op Facebook.

De in 1953 geboren Koch, befaamd van Jiskefet en opgegroeid in de Arnhemse wijk Lombok, besteedde in zijn boek 'Eindelijk Oorlog' aandacht aan de nasleep van de Slag om Arnhem en de impact daarvan op het leven van de oude en jonge generatie. Het Airbornemuseum nam een interview met Koch in een tentoonstelling op. Hij stelde ook een foto van zijn naoorlogs wiegje ter beschikking: een kunstig geconstrueerd ding van een bevoorradingsmand van de Britten.

Luchtlandingstroepen

Het Airborne Museum is gevestigd in villa Hartenstein. Dat was in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen in hun ongelijke strijd tegen de troepen van nazi-Duitsland. Heijse schrijft: 'Uit verschillende reacties blijkt dat onze bezoekers behoefte hebben om in alle rust stil te staan bij wat er is gebeurd. Op dit moment is dat niet mogelijk. Het museum werkt aan grootschalige vernieuwing en wil graag gehoor geven aan wat bezoekers bij ons willen vinden.' Heijse voegt hieraan toe: 'Doneren kan al vanaf 10 euro. Onze dank is groot.’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.