Konikpaarden op archiefbeeld, hier in de Gendtse Polder.
Volledig scherm
Konikpaarden op archiefbeeld, hier in de Gendtse Polder. © Marc Pluim

Heropvoeden Arnhemse konikpaarden mislukt, vier dieren naar slachterij

WOLFHEZE - Vier konikpaarden die lange tijd rondliepen in het gebied Stadsblokken langs de Rijn in Arnhem-Zuid, zijn afgemaakt. Een poging om de dieren te heropvoeden en hun gezondheid te verbeteren leverde niet genoeg resultaat op.

Dat bevestigt de gemeente Arnhem, verantwoordelijk voor de dieren, desgevraagd. 

De konikpaarden liepen lange tijd in het gebied Stadsblokken langs de Rijn in Arnhem. Ze konden daar niet blijven omdat ze te veel werden bijgevoerd door passanten. Daardoor werden ze opdringerig. Ook bleken ze vatbaar voor ziekten als hoefbevangenheid, een paardenziekte die vaak het gevolg is van overgewicht.

‘Ze bleven te opdringerig’

De dieren werden begin december naar het heidegebied bij Wolfheze gebracht in een poging hun gedrag te veranderen. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem meldt dat dit niet is gelukt. 

,,Twee van de vier kregen opnieuw hoefbevangenheid en ze bleven bovendien te opdringerig naar het publiek’’, aldus de woordvoerder.

Ze laat weten dat de vier dieren gisteren gezamenlijk naar de slager zijn gebracht. Dat gebeurt sowieso met zes tot acht ‘Arnhemse’ koniks per jaar. Elders in de stad zijn ook 24 konikpaarden te vinden in Meinerswijk. Deze dieren zijn overigens wel in goede  conditie.  

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.