Volledig scherm
Onweer en hevige stortbuien trekken morgen over de regio. © Marco Okhuizen

Het gaat morgen flink plenzen: ‘buienstraten’ verwacht in Oost-Nederland

Verruil de parasol maar voor een paraplu, morgen gaat het op sommige plekken in Oost-Nederland flink plenzen. Weerplaza verwacht lokaal zelfs ‘buienstraten’ die gepaard gaan met heel veel regen en onweer.

Een buienstraat is een verschijnsel waarbij buien langs een duidelijke lijn zijn gerangschikt, die min of meer parallel aan de heersende windrichting is gepositioneerd en daarom in een smalle strook zeer veel neerslag kan afleveren. In een extreem geval kan het dan aan weerszijde van zo’n buienlijn nagenoeg geheel droog blijven. 

Felle buien

Dat kan morgen ook het geval zijn. ,,Er zijn regio’s waar het vrijdag vrijwel droog blijft, terwijl het een paar kilometer verderop met bakken uit de lucht komt’’, aldus weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Daarbij zijn de zwaarste buien voor Oost-Nederland.  Bij die felle buien is kans op windvlagen en kunnen gepaard gaan met onweer. Weerplaza verwacht veel regen doordat de buien in ‘buienstraten’ over bepaalde regio’s kunnen trekken.  Volgens Diana Woei zijn neerslagsommen van 8 tot 25 mm mogelijk. ,,In de situatie van een buienstraat kan plaatselijk zelfs 25 tot 35 mm regen in de regenmeter worden opgevangen.’’ 

Vakantie

In de loop van de vrijdagavond verdwijnen in het hele land de meeste buien. Het weekend lijkt als voor regio noord de vakantie begint, vrijwel droog te verlopen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.