Freddy Mercury.
Volledig scherm
Freddy Mercury. © abe

Hier luisteren de inwoners van Arnhemse wijk Klarendal naar: geen Frans Bauer, wel Queen

PlaylistARNHEM - Welke muziek verbindt de inwoners van Klarendal? Studenten van ArtEZ Hogeschool deden onderzoek. Voor Klarendal is de universele taal muziek. Maar het idee dat de voormalig arbeiderswijk zou luisteren naar Hollandse volksmuziek blijkt een vooroordeel: geef Klarendal maar de klassiekertjes van vroeger.

Het project van ArtEZ is in samenwerking met Gelderland Herdenkt. Omdat in 2020 de 75-jarige vrijheid wordt gevierd, kregen de studenten de opdracht om iets te vinden wat Arnhemmers samenbrengt. Voor Klarendal sprong muziek er bovenuit.

Playlist op Spotify

De studenten hebben alle nummers verzameld die zijn genoemd door Klarendallers. De muziek is in een openbare playlist op de streamingsdienst Spotify gezet, Klarendal Beats. Een lijst die met name bestaat uit oudere nummers. De ‘Klarendalse’ muziek zal zaterdag gedraaid worden in vintage-winkel Recordshop Arnhemse Meisjes.

,,We werden verrast door wat we hoorden toen we de wijk in gingen’', vertelt studente Marlie Salomé (22). 

Gedurende 3 weken zocht zij samen met 7 medestudenten uit welke rol muziek speelt in de wijk. ,,Ik was niet erg bekend met de wijk. Ik had verwacht dat we Frans Bauer vaak konden opschrijven, maar dat was niet het geval. Queen werd het vaakst genoemd, met als reden dat het veel herinneringen van vroeger naar boven brengt.”

Bruisende plek en Arnhem

Ook voor eigenaresse van Recordshop Arnhemse Meisjes, Priya Wannet, is Queen iets typisch Klarendals. ,,Het nummer I Want To Break Free past goed bij deze wijk. Het nummer gaat over vernieuwen en jezelf vinden. Voor Klarendal is dat net zo: de wijk is uitgegroeid tot een bruisende plek in Arnhem. De wijk is vernieuwd en er heerst een groot gevoel van saamhorigheid tussen de inwoners. Een manier van herdenken is het delen van de muziek die je beluistert.’’

Beluister hieronder de playlist. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.