Volledig scherm
PREMIUM
Hallucinerende thee bij een ceremonie in Doetinchem van Om-Mij. © Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Hoe gevaarlijk is de drug ayahuasca? ‘Ik heb gebraakt als een vuurspuwende draak’

ARNHEM - Misschien heb je er nooit van gehoord, maar de laatste jaren gebruiken steeds meer mensen in Nederland het verboden middel ayahuasca. Een drankje dat Indianen eeuwen geleden al in het Amazonewoud brouwden.

Een combinatie van twee jungleplanten in een kokend heet soepje, zorgt voor het ontstaan van de stof DMT.  Daar krijg je een trip van die gebruikers omschrijven als helend.  

Journalist Nils Elzenga (37) onderging een tiental sessies. ,,Ik ken geen ander middel dat zó direct de wortels blootlegt van mijn onderdrukte psychische pijn. Op een uniek intense manier laat ayahuasca me voelen, voor mij een veel diepere ervaring dan begrijpen.

Zo schepte een sjamaan tijdens een van de sessies eens mijn hart uit mijn lichaam. In haar handen begon het licht te geven als een ondergaande zon. Ik huilde omdat ik me lang niet zo heel had gevoeld.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.