Harry Piekema in actie tijdens zijn openingshandeling van de vijftiende editie van het Sonsbeek Open. De bal zou even later in de vijver belanden.
Volledig scherm
Harry Piekema in actie tijdens zijn openingshandeling van de vijftiende editie van het Sonsbeek Open. De bal zou even later in de vijver belanden. © Tax Foto

Hole-in-one voor acteur Harry Piekema in Arnhems golftoernooi Sonsbeek Open

ARNHEM - Acteur en speciale gast Harry Piekema deed vrijdagmiddag niet alleen het openingswoord van de vijftiende editie van het Sonsbeek Open. De 59-jarige Amsterdammer, landelijk bekend geworden als de goedlachse supermarktmanager 'meneer Van Dalen' in de Albert Heijn-commercials, werd na afloop van het Arnhemse golftoernooi voor het goede doel ook naar voren geroepen als een van de prijswinnaars.

Piekema sloeg een hole-in-one. Of beter gezegd: Piekema putte een hole-in-one. Eén van de vier zogeheten funholes in het in Park Sonsbeek uitgezette par 3-golftoernooi bestond uit geblindeerd putten over een afstand van zo'n vijf meter. In de slagschaduw van de Witte Villa was allerminst een gladgeschoren green aangelegd, maar ook over de hobbelige grasmat bleef het balletje van Piekema keurig op koers en belandde uiteindelijk in de hole. 

Een mooi bedrag voor Bio Vakantieoord. Vierde van rechts staand Harry Piekema.
Volledig scherm
Een mooi bedrag voor Bio Vakantieoord. Vierde van rechts staand Harry Piekema. © Tax Foto

,,Het was hier vandaag anyone's game. Er kwam op alle holes veel geluk bij kijken", zei Piekema naderhand bescheiden ter verklaring van zijn golfsuccesje. Om er meteen daarna een wat diepere beschouwing op los te laten: ,,De meeste goede dingen gebeuren als je niet jezelf beschouwt, maar juist alles los laat."

Fanatieke golfer

Zijn antwoord op de vraag of hij een leuke middag had gehad in Arnhem kreeg ook al snel een serieuze ondertoon. ,,Ik ben een redelijk fanatieke golfer. Dus ja, ik heb me wel vermaakt. Maar ik heb vanmiddag ook heel duidelijk gevoeld waarom we hier met zijn allen zijn bij elkaar zijn. You've got to give back. Het is goed en gepast als mensen dit doen."

Piekema doelde op de achterliggende gedachte van het Sonsbeek Open: geld vergaren voor het goede doel. In de loop van vijftien jaar heeft de organiserende Junior Chamber International Arnhem met het golftoernooi een half miljoen euro bijeengebracht voor tal van bestemmingen. ,,Met dank ook aan de Nederlandse stichting voor het gehandicapte kind", zei voorzitter Arjen Stremmelaar. ,,Die club heeft ons, samen met onze trouwe schare sponsors, altijd fantastisch gesteund."

Bio Vakantieoord

Vrijdag ging een bedrag van 35.850 euro naar Bio Vakantieoord (vakanties voor gezinnen die een ernstig ziek of gehandicapt kind hebben). En een bedrag van 8.120 euro naar Let's Meet, een organisatie die, met als doel verbinden, activiteiten organiseert voor pleegkinderen. Harry Piekema reikte de cheques uit en was ontroerd. ,,Mensen die de cheques mochten ontvangen, hadden de tranen in de ogen. Dat was mooi om te zien."

Sfeerbeeld van het Sonsbeek Open in Park Sonsbeek in Arnhem.
Volledig scherm
Sfeerbeeld van het Sonsbeek Open in Park Sonsbeek in Arnhem. © Tax Foto

Het team van 'systeemintegrator' Zetacom werd naar het podium geroepen als winnaar van het toernooi. Daarnaast was er lof en aandacht voor Paul Schildmeijer, Jurrien de Mik en Daniel Fischer, de mannen van het eerste uur. En Harry Piekema kreeg te horen dat hij, als winnaar van het 'blind putting', een halve dag mag vergaderen in de Eusebiuskerk. De acteur, momenteel werkend aan een kinderspeelfilm: ,,Wat ik daar nu toch mee moet ...?"  

Sonsbeek Open: dat is putten vanuit en over het hoge gras.
Volledig scherm
Sonsbeek Open: dat is putten vanuit en over het hoge gras. © Tax Foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.